Comisia Europeana rezerva Estului confiscarea totala de catre Vest - Ilie Serbanescu

Joi, 31 Mai 2012, ora 09:00
3200 citiri
Comisia Europeana rezerva Estului confiscarea totala de catre Vest - Ilie Serbanescu

Comisia Europeana a elaborat un nou instrument, reglementand achizitiile publice internationale, despre care spune ca, daca va fi adoptat de statele membre ale UE si de Parlamentul European, va duce la o si mai puternica liberalizare a comertului mondial.

Argumentarea contributiei in acest sens a documentului este foarte intortocheata. Comisia sustine ca piata achizitiilor publice din UE (care reprezinta cam 19% echivalent PIB pe ansamblul statelor membre) este nu numai cea mai mare, dar si cea mai deschisa din lume, oricine putand avea acces pe aceasta. Ceea ce - pretinde articulat Comisia - nu se petrece in cazul altor mari piete din lume, precum SUA (unde participarea internationala la achizitiile publice este la jumatate fata de cea din UE), Japonia (unde aceasta participare este chiar ridicol de mica) sau China ori India care, in ciuda dezvoltarii lor rapide, nici nu si-au deschis practic pietele de achizitii publice pentru companii straine.

Vestul, "brokerul" Estului

Prin noul instrument, Comisia de la Bruxelles este imputernicita sa introduca restrictii sau chiar interdictii de participare la achizitii publice in UE companiilor straine din afara UE, care provin din tari ce nu-si deschid, tot atat cat UE, pietele de achizitii publice. Nimic de obiectat! In comert trebuie sa existe reciprocitate! Deschizi piata, o deschid si eu! Vrei s-o tii inchisa, o inchid si eu! Oricum nu este normal si nu poate exista vreo pretentie ca eu sa deschid piata, iar tu s-o tii inchisa!

Cu alte cuvinte, initiativa Comisiei Europene este binevenita si trebuie salutata. Din pacate, precum mereu mai mult in ultimii ani, initiativele si masurile Comisiei de la Bruxelles sunt controversate si contestabile nu din punctul de vedere al scopurilor si implicatiilor lor in afara UE, ci din punctul de vedere al scopurilor si implicatiilor din interiorul UE.

Si, iarasi din pacate, caracterul controversat si contestabilitatea initiativelor si masurilor Comisiei Europene provin integral din rolul pe care aceasta si l-a asumat de agent de vanzari sau de broker, ca sa ne exprimam in limbajul zilelor noastre, al marilor companii din Vestul Europei. Mereu mai evident, UE se asaza pe structura centru-periferie a sistemelor coloniale cu un rol jalnic din partea organismelor care se erijeaza in arbitri sau guvernanti impartiali. Si tot mereu mai evident, extinderea spre Est a nucleului vest-european a fost conceputa si organizata pentru transformarea Estului intr-o colonie a Vestului, luandu-i-se sub control acestuia resursele minerale, distributiile de energie, industriile cate mai exista, bancile, comertul, forta de munca specializata si cea destinata muncilor murdare, adica tot.

Si din cauza diferentelor de dimensiune economica, exploatarea Estului subdezvoltat nu este de ajuns pentru scoaterea din criza a Vestului. Si atunci Comisia de la Bruxelles are sarcina ingrata de a tot inventa ceva care sa fie in profitul Vestului si in sensul legarii de maini si de picioare a Estului.

In final, cu ce ne alegem?

Cu ce se va alege Estul din initiativa CE in domeniul achizitiilor publice internationale? Daca problema se va rezolva in spiritul dorit la Bruxelles, vor putea cumva participa liber si cu sanse maruntele companii din Est la licitatiile de achizitii publice in SUA ori Japonia?! Sa fim seriosi! "Bucatica" asta este pentru marile firme germane ori franceze! Sau, daca problema nu se va realiza chiar in spiritul dorit la Bruxelles, caci China ori India nu sunt atat de fraiere incat sa-si dea firmelor vest-europene pozitiile strategice din economiile proprii, Estul ramane captiv la mana firmelor vest-europene, intrucat participatiile chineze sau japoneze la licitatiile de achizitii publice din tarile estice vor deveni interzise sau restrictionate.

Tare ma tem ca, pana la castigarea accesului firmelor vest-europene la achizitiile publice americane, japoneze sau chineze, demersul Bruxellesului vizeaza mai degraba confiscarea integrala a Estului la dispozitia Vestului!

Temerea ca asa stau lucrurile este sugerata, printre multe altele, si de faptul ca - intr-o culme a demagogiei! - demersul CE a fost promovat in Romania de un articol semnat de doi comisari de la Bruxelles si despre care se pretinde a fi aparut in exclusivitate in Romania! Hai ca-i tare! Unde?! In Romania, adica in colonia notorie a UE, anexa de consum nr. 1 a centrului vest-european de la periferia est-europeana!

#Ilie Serbanescu Comisia Europeana, #achizitii publice internationale, #Ilie Serbanescu achizitii publice , #UE