Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana recomanda deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

Comisia Europeana recomanda deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE


Comisia Europeana (CE) a adoptat luni o recomandare catre statele membre UE privind deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana, precum si o recomandare privind deschiderea negocierilor pentru un Acord de asociere cu Kosovo, a anuntat comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate Stefan Fule, citat de Tanjug.

"Comisia considera ca Serbia a indeplinit criteriul prioritar, cel care prevedea luarea de masuri in vederea unei ameliorari vizibile si durabile a relatiilor sale cu Kosovo", a scris CE intr-un raport inaintat ministrilor afacerilor europene din statele membre UE. "In consecinta, Comisia recomanda deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana", precizeaza raportul, preluat de AFP si Tanjug.

Documentul detaliaza cronologia celor zece runde de negocieri intre Belgrad si Pristina, inclusiv intrevederea dintre presedintele sarb, Tomislav Nikolic, si presedintele Kosovo, Atifete Jahjaga, subliniind de asemenea implementarea cu succes a Acordului privind managementul integrat al frontierelor.

CE va continua sa monitorizeze progresele Serbiei in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de aderare si a conditiilor Procesului de stabilizare si asociere, potrivit raportului.

Decizia executivului comunitar survine la putin timp dupa ce guvernul sarb a dat, luni dimineata, unda verde semnarii acordului privind normalizarea relatiilor cu Kosovo, parafat la 19 aprilie sub egida Uniunii Europene, la 14 ani de la incheierea razboiului sarbo-kosovar si la cinci ani de la independenta proclamata unilateral de provincia rebela.

Liderii guvernelor de la Belgrad si Pristina au anuntat vineri la Bruxelles ca au ajuns la un acord de principiu privind normalizarea relatiilor dintre Serbia si Kosovo, la capatul mai multor luni de negocieri dificile. Acordul se refera mai ales la organizarea administrativa a nordului Kosovo, regiune populata preponderent de sarbi care nu recunosc autoritatea Pristinei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1130 ori