Comisia Europeana propune reguli mai aspre pentru agentiile de rating

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 21:36
1069 citiri
Comisia Europeana propune reguli mai aspre pentru agentiile de rating

Comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier a prezentat marti, la Strasbourg, o serie de propuneri prin care executivul UE doreste sa inaspreasca regulile de functionare a agentiilor de rating, cele mai mari astfel de agentii fiind Moody's, Fitch si Standard&Poor's.

Intr-o conferinta de presa, Barnier a subliniat ca este nevoie de reducerea dependentei Uniunii Europene de agentiile de rating si, in acelasi timp, se impun norme mai stricte privind ratingul datoriilor suverane.

Potrivit propunerilor executivului UE, investitorii vor putea da in judecata agentiile de rating si solicita compensatii daca agentiile respective incalca regulile UE "in mod intentionat sau cu mare neglijenta".

"Evaluarile (facute de agentiile de rating) au un impact direct asupra pietelor si a economiei in general si astfel asupra prosperitatii cetatenilor europeni. Ele nu sunt simple opinii", a spus reprezentantul CE.

Michel Barnier nu a reusit, totusi, sa convinga restul Colegiului comisarilor europeni sa sprijine masura suspendarii notarii tarilor europene daca acestea sunt ajutate la nivel international sau daca notarea lor accentueaza instabilitatea pietelor.

Comisarul european pentru piata interna si servicii anuntase luni ca, in cazul in care Agentia europeana de supraveghere a pietelor financiare (ESMA) va fi de acord, agentiile de rating nu vor mai avea dreptul de a face, pentru o perioada limitata, evaluari pentru anumite tari care fac obiectul unor programe de sprijin din partea FMI sau a Uniunii Europene.

Aceasta propunere era justificata de evitarea repetarii scenariului din Grecia, unde ratingul acordat de o agentie a fost redus in momentul in care partenerii europeni ai Atenei incercau sa finalizeze un plan de asistenta financiara de urgenta pentru economia greaca.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat recent opozitia fata de crearea unei agentii europene de rating sub egida executivului UE.

Barroso a criticat oligopolul detinut de agentiile de rating americane si puterea excesiva a acestora. "Nu este treaba Comisiei sa creeze agentii de rating. Am putea avea probleme din cauza conflictului de interese", a spus seful executivului UE in cadrul unei emisiuni televizate.

"Comisiei nu ii plac oligopolurile (...), unele agentii de rating au o putere excesiva pe piata, dar nu este treaba Comisiei sa creeze agentii de rating", a adaugat el, sustinand totusi ideea functionarii unor agentii europene de rating care sa concureze cu liderii americani din domeniu - Moody's, Fitch si Standard&Poor's.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Comisia Europeana agentii rating, #standard poors , #UE