Comisia Europeana dispusa sa negocieze un Acord de liber schimb aprofundat cu Republica Moldova

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 10:02
964 citiri
Comisia Europeana dispusa sa negocieze un Acord de liber schimb aprofundat cu Republica Moldova

Comisia Europeana a reiterat disponibilitatea de a negocia, intr-o perspectiva apropiata, un Acord de liber schimb aprofundat cu Republica Moldova, anunta Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau.

Executivul UE a lansat mecanismul efectuarii unui studiu de fezabilitate in acest sens, ale carui rezultate urmeaza a fi prezentate in al doilea trimestru al anului 2009.

Declaratii in acest sens au fost facute la Bruxelles, cu ocazia celei de-a 6-a reuniuni a Subcomitetului de Cooperare Republica Moldova-Uniunea Europeana pentru Comert si Investitii. In cadrul reuniunii, expertii moldoveni si comunitari au efectuat un schimb de opinii privind comertul extern si climatul investitional, alte aspecte legate de aceasta tematica, intre care comertul bilateral si cel desfasurat de Republica Moldova in cadrul aranjamentelor regionale.


Referitor la relatiile comerciale moldo-comunitare, partile au apreciat evolutiile din anul curent. Cu titlu aparte, a fost mentionata valorificarea Preferintelor Comerciale Autonome, sporirea ponderii UE ca principal partener comercial al Republicii Moldova, implementarea standardelor europene in domeniile vamal, protejarii proprietatii intelectuale si achizitiilor publice, potrivit MAEIE. In cadrul reuniunii a fost remarcata importanta suportului si asistentei acordate de UE in procesul de reformare interna, partile pledand pentru continuarea si consolidarea cooperarii moldo-comunitare in sectoarele comert si investitii.

Republica Moldova beneficiaza in prezent de regimul de Preferinte Comerciale Autonome, care au intrat in vigoare la 1 martie 2008.


Volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova si UE in primele noua luni ale anului curent au constituit peste 2,2 miliarde dolari, sau cu aproape 40 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Uniunea Europeana a exportat in Republica Moldova marfuri al caror volum depaseste 1,6 miliarde dolari si a importat produse si bunuri in valoare de 624 milioane.