Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana va finanta cu 180 mil. euro contructia unui laser la Magurele

Comisia Europeana va finanta cu 180 mil. euro contructia unui laser la Magurele


Comisia Europeana (CE) a aprobat, marti, un sprijin financiar de aproximativ 180 de milioane de euro pentru o infrastructura de cercetare de varf care va implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre, informeaza un comunicat al CE.

Centrul de cercetare va fi construit in zona Magurele si se preconizeaza ca va fi operational in 2015.

Contributia financiara din partea UE ar urma sa provina din fondurile structurale, facand parte dintr-o initiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria, in scopul crearii unui consortiu de cercetare europeana de avangarda.

Partea proiectului aprobata marti va fi implementata in Romania, iar organizatia care se afla la baza proiectului este Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH).

Denumit "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics" (ELI-NP), proiectul va avea rolul unui laborator paneuropean si va gazdui o gama larga de discipline stiintifice, care vor include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor si stiintele vietii. De asemenea, cercetatorii vor studia posibile noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive.

In prezent, in Romania se investesc numai 0,5% din PIB in cercetare si dezvoltare (C&D), in sectoarele public si privat luate impreuna, in timp ce obiectivul national al Romaniei in cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, in contextul unui obiectiv principal de investitii in C&D de 3% pe ansamblul UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1038 ori