Comisarul Rehn: Zona euro se va dezintegra sau va iesi intarita din criza

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 19:23
1070 citiri
Comisarul Rehn: Zona euro se va dezintegra sau va iesi intarita din criza

Zona euro se afla, din cauza crizei financiare, intr-o zona critica care o poate dezintegra, sau dimpotriva, poate iesi intarita, a estimat, joi, la Helsinki, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

"Avem in fata noastra fie dezintegrarea lenta a zonei euro, fie o intarire semnificativa a uniunii monetare", a afirmat oficialul european, in fata presei.

Acesta a refuzat sa comenteze rezultatul mediocru al emisiunii de obligatiuni de miercuri in Germania, cand s-a reusit plasarea a doar 60% din oferta de start de 6 miliarde de euro.

Comisarul Rehn a admis insa ca "situatia este foarte grava" si ca "efectul de contagiune pornit din Grecia a atins recent tarile apropiate de centrul Uniunii Europene si a afectat chiar si nucleul dur al UE".

In opinia sa, la reuniunea zonei euro de la Bruxelles, din 29 noiembrie, trebuie luate "fara intarziere decizii curajoase si hotarate".

Pentru depasirea crizei, este nevoie de stabilizarea si intarirea uniunii monetare, dar si de corectarea dezechilibrelor. Fara aceasta, "nimeni nu va dori euroobligatiuni (propuse), nici statele europene, nici celelalte", a conchis comisarul european

#zona euro, #criza financiara zona euro , #UE