Comisarul european Michel Barnier respinge ideea excluderii unor tari din Schengen

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 17:20
1252 citiri
Comisarul european Michel Barnier respinge ideea excluderii unor tari din Schengen

Comisarul european pentru piata interna, francezul Michel Barnier, a respins ideea, sustinuta de dreapta politica din Franta, privind excluderea unor tari din Schengen, deoarece nu sunt destul de stricte in ce priveste controlul frontierelor lor, relateaza joi AFP.

"Nu cred ca directia cea buna este excluderea", a declarat comisarul european joi la France 2, sustinand contrariul unei propuneri a Uniunii pentru o Miscare Populara /UMP, de opozitie/, principalul partid de dreapta al carui membru este.

"A lasa pe dinafara unele tari, fara ajutor, fara mijloace - si noi stim bine ca mijloacele tehnice sunt cele care costa scump decat supravegherea frontierelor, ca se vorbeste chiar de utilizarea dronelor -, nu cred ca acesta este modul cel bun de a ne proteja", a declarat comisarul european.

"Noi avem dreptate sa cerem o revizuire a Schengen, pentru a fi intarit, pentru a verifica daca angajamentele luate de fiecare sunt bine respectate", a adaugat Barnier, fost ministru in timpul presedintelui Nicolas Sarkozy.

Cu cateva luni inainte de alegerile europene, care vor avea loc in mai 2014, Michel Barnier a schitat propunerile in materie de imigratie, un subiect in legatura cu care Europa "nu face destul", el propunand mai multa solidaritate intre statele membre.

"Aceasta este in mod clar o problema ce trebuie abordata impreuna. Nu trebuie lasate, de exemplu, tarile aflate in prima linie - Grecia, Malta, Cipru si Italia - de a se confrunta singure cu problema primirii a mii de refugiati", a explicat comisarul european.

El a insistat asupra cererii facute de Comisia Europeana privind intarirea Frontex, agentia de supraveghere a frontierelor europene, care "duce lipsa de mijloace", si s-a pronuntat in favoarea unei "forte europene de protectie civila" care ar putea asigura "operatiuni de securitate si de salvare" indeosebi in Marea Mediterana.

"Am solicitat mijloace si vom vedea daca exista suficienta vointa politica de a ni se oferi aceste mijloace pentru a ne gestiona in comun frontierele", a mai spus Barnier.

AFP noteaza ca politica europeana privind imigratia dupa tragedia de la Lampedusa reprezinta una din temele dominante ale summitului liderilor UE care incepe joi la Bruxelles.

#membri Schengen, #aderare romania schengen, #Comisia Europeana excludere Schengen , #UE