Combaterea fraudei fiscale, pe agenda urmatorului summit european

Luni, 20 Mai 2013, ora 09:17
1250 citiri
Combaterea fraudei fiscale, pe agenda urmatorului summit european

Europenii vor incerca miercuri sa convinga Austria si Luxemburg sa ridice restrictiile in lupta contra evaziunii fiscale si secretul bancar, in cadrul unui summit pe agenda caruia se mai afla energia si care ar mai putea include lupta impotriva somajului.

Daca vor reusi sa convinga Luxemburgul si Viena sa se ralieze cauzei lor, sefii de stat si de guvern din UE vor afisa un front unit impotriva evaziunii si fraudei fiscale, flagel ce reprezinta 1.000 de miliarde de euro pe an, potrivit estimarilor Bruxellesului, relateaza luni agentia France Presse.

Ministrii de finante ai celor 27 au decis marti sa-i incredinteze Comisiei Europene mandatul de a renegocia acordurile fiscale cu Elvetia, Andorra, Monaco, San Marino si Liechtenstein.

Totusi, ei nu s-au inteles asupra celui mai important punct, si anume acela de a se adopta in unanimitate revizuirea unei legi europene privind fiscalitatea economiilor bancare. Aceasta lege prevede schimbul automat de informatii cu privire la anumite date bancare. Ideea este de a o intari si de a-i extinde sfera de aplicatie.

Or, Austria si Luxemburg, care sustin secretul bancar, nu si-au ridicat complet restrictiile, contrar asteptarilor partenerilor lor, argumentand ca este nevoie in prealabil de incheierea negocierilor cu tarile terte precum Elvetia, ceea ce va lua timp.

Potrivit G8, al carui summit va avea loc luna viitoare in Marea Britanie, este foarte important ca Uniunea Europeana sa faca "front comun" impotriva evaziunii fiscale, insa, din nefericire, este greu, deoarece "anumite tari, in frunte cu Marea Britanie, prefera sa mizeze pe acorduri bilaterale sau regionale", a apreciat un responsabil european.

Lupta impotriva evaziunii fiscale a fost impusa ca tema principala a acestui summit de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a se "profita de elanul politic actual", in contextul scandalului Cahuzac din Franta si al dezvaluirilor din cadrul "Offshore leaks" privind paradisurile fiscale. Tema s-a impus, de asemenea, in contextul crizei persistente din Europa.

In ceea ce priveste energia, sefii de stat si de guvern doresc, intre altele, reducerea facturii importurilor.

Pe de alta parte, dat fiind somajul accentuat din randul tinerilor, liderii europeni ar putea profita de acest summit pentru a prezenta noi propuneri sau pentru a accelera aplicarea masurilor deja luate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agenda summit european, #combatere frauda fiscala UE, #lupta evaziune fiscala UE , #UE