Christine Lagarde, despre zona euro: E nevoie de actiuni "urgente"

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 08:54
1539 citiri
Christine Lagarde, despre zona euro: E nevoie de actiuni "urgente"

Directoarea FMI, Christine Lagarde, a apreciat ca exista "o adevarata urgenta" sa se actioneze in zona euro inainte ca efectul masurilor exceptionale luate de Banca Centrala Europeana (BCE) sa se risipeasca, potrivit unui interviu ce urmeaza sa apara in editia de joi a cotidianului francez Le Figaro, scrie AFP.

"Nimeni nu-si permite luxul de a pierde timpul. Exista o adevarata urgenta", declara Christine Lagarde in acest interviu, cu doua saptamani inainte de summitul european crucial pentru soarta in special a zonei euro, prevazut pentru 18 si 19 octombrie, la Bruxelles.

Decizia BCE, anuntata la inceputul lunii septembrie, de a cumpara, nelimitat, titluri ale tarilor aflate in dificultate ori de cate ori va fi nevoie, "este fundamentala", apreciaza sefa FMI.

"Nu trebuie sa lasam sa se epuizeze efectele acestei masuri, inainte de a continua actiunile de consolidare a Uniunii Europene si arhitecturii zonei euro", adauga ea.

"Costul solutiilor creste pe masura ce timpul trece", insista Christine Lagarde. "Cu cat mai repede europenii vor actiona la nivel national si la nivelul eurozonei, cu atat dinamica se va putea schimba", atrage atentia directoarea generala a FMI.

In alta ordine de idei, ea recunoaste ca reforma conducerii institutiei din subordinea sa, convenita in 2010 pentru a oferi un rol mai mare tarilor emergente la nivelul forurilor decizionale, ramane in suspans.

Din cele trei conditii de indeplinit pentru a promova reforma, Christine Lagarde considera "atinsa si depasita" majoritatea pentru a creste cota parte a tarilor membre.

Ea sustine ca sunt "sanse importante" ca, in cursul Adunarii generale a FMI ce va avea loc la jumatatea lui octombrie la Tokyo, sa se obtina sustinerea a inca patru state, pentru a se ajunge la 113 tari favorabile reformei, prag obligatoriu de atins pentru adoptarea sa.

Sefa FMI mai recunoaste ca in ce priveste a treia conditie, o majoritate de 85% din drepturile de vot ale institutiei in favoarea proiectului, nu este atinsa. "Pentru moment, nu am ajuns pana acolo", adauga Christine Lagarde, citata de AFP.

#zona euro actiuni BCE, #zona euro decizie BCE, #zona euro Christine Lagarde , #UE