Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cetatenii UE sunt fericiti - oficial

Cetatenii UE sunt fericiti - oficial

Cetatenii Uniunii Europene sunt deosebit de fericiti cu viata pe care o duc - in mod oficial. Un sondaj de opinie pan-european comandat de Comisia Europeana si publicat luni arata ca 87% dintre cetatenii UE se considera fericiti, recordul fiind de 97% in Danemarca. Numai in Bulgaria, care a aderat la blocul comunitar in ianuarie, 55% au spus ca sunt nefericiti.

Dar sondajul Eurobarometru despre "realitatea sociala europeana", realizat intre jumatatea lunii noiembrie si jumatatea lunii decembrie, a constatat un nivel de satisfactie redus fata de pensionare si de perspectivele de angajare. Doua treimi dintre cei 26.755 de europeni chestionati cred ca viata va fi mai grea pentru generatia viitoare din cauza somajului, costurile vietii si pensiilor nesigure.

Cetatenii Germaniei, cea mai mare si mai puternica economie europeana, nu au incredere in viitorul pensiilor lor, numai 25% exprimandu-si increderea. Mai putini de o treime dintre francezi, polonezi si unguri au incredere in pensiile lor. Pe de alta parte, aproape o trei sferturi dintre danezi simt ca pensiile lor sunt sigure, in timp ce numai doua treimi dintre finlandezi si olandezi au incredere in ele.

Marea Britanie, Spania, Cipru si Italia se situeaza la mijloc, circa jumatate dintre cei chestionati exprimandu-si increderea. Aproape jumatate dintre europeni au spus ca sunt nemultumiti de oportunitatile de lucru locale, si 41% au spus ca munca lor e prea solicitanta si stresanta. Nivelul de stres a fost cel mai ridicat - de 70% - in Lituania, Grecia si Romania, si cel mai scazut - de 25% - in Olanda si Finlanda.

Sondajul a constatat un nivel redus de incredere in institutiile politice nationale si un nivel ridicat de indiferenta fata de politica in intreaga Europa.

In timp ce foarte multi au spus ca sanatatea, familia, prietenii, timpul liber si munca sunt importante pentur ei, numai 43% au considerat politica si 52% religia ca avand o insemnatate in viata lor.

Numai consiliile locale au primit un scor de incredere pozitiv, in timp ce 73% dintre cetatenii UE au spus ca nu au incredere in partidele politice, 62% nu au incredere in guvernele lor nationale si 61% au tendinta de a nu avea incredere in parlamentele nationale. Cei chestionati nu au fost intrebati daca au incredere in UE. Majoritatea europenilor cred ca situatia lor personala se va imbunatati (41%) sau va ramane la fel (40%) in ultimii cinci ani, cei mai optimisti fiind tinerii, iar cei cu varste peste 55 de ani fiind cei mai pesimisti. Estonii sunt cei mai optimisti din Uniune, iar ungurii sunt de departe cei mai pesimisti.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 891 ori