Cel mai puternic bancher din nordul Europei crede ca iesirea Marii Britanii din UE poate sa dureze si 5 ani

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 14:49
6090 citiri
Cel mai puternic bancher din nordul Europei crede ca iesirea Marii Britanii din UE poate sa dureze si 5 ani
Foto: Pixabay

Liderii europeni ar trebui sa se pregateasca pentru o iesire cu incetinitorul a Marii Britanii din UE, sustine directorul celei mai mari banci din nordul Europei.

Casper von Koskull, directorul executiv al Nordea Bank, sustine ca "divortul" Regatului Unit de Uniunea Europeana poate dura si cinci ani de zile, anunta The Independent.

"Cred ca Brexit a fost o supriza pana si pentru britanici. Acum, procesul s-ar putea extinde pe durata a trei, patru sau chiar cinci ani", a explicat Von Koskull, intr-un interviu acordat postului finlandez de televiziune YLE TV1.

Fara un ghid clar de instructiuni, "procedura de declansare a iesirii Marii Britanii din UE ar putea dura pana la doi ani, procesul de separare urmand sa se prelungeasca si mai mult", a apreciat bancherul.

Diferentele dintre lista cu doleante a britanicilor si ceea ce este pregatita sa ofere UE par sa se adanceasca pe zi ce trece. Recent, negociatorul-sef din partea Cehiei, Tomas Prouza, a afirmat ca multe dintre cerintele exprimate de partea britanica denota un amatorism ingrijorator, care nu tine cont de modul in care functioneaza institutiile europene.

Premierul britanic Theresa May a anuntat ca nu are de gand sa invoce anul acesta articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, dar a dat asigurari ca nici nu vrea sa traga de timp in acest sens.

Pe 6 septembrie, liderii din celelalte 27 de state membre ale Uniunii se vor intalni in cadrul unui summit organizat la Bratislava pentru a discuta problema abandonului britanic.

Este primul summit european la care Marea Britanie nu participa de la aderarea regatului la UE, in 1973.

#brexit, #summit UE Brexit, #negocieri Marea Britanie UE , #UE