Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CEDO condamna Romania pentru dosarul mineriadei din 1991

CEDO condamna Romania pentru dosarul mineriadei din 1991


Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marti Romania pentru incalcarea art. 2 privind dreptul la viata din Conventia europeana a drepturilor omului in cazul mortii studentului Andrei Frumusanu si a Auricai Crainiceanu, in Piata Victoriei, in timpul mineriadei din septembrie 1991 soldata cu caderea guvernului Petre Roman.

Curtea de la Strasbourg a stabilt ca statul roman trebuie sa le acorde despagubiri in valoare de cate 30.000 de euro familiilor victimelor mineriadei din septembrie 1991, repectiv, parintilor studentului Andrei Frumusanu si sotului Auricai Crainiceanu, care au murit dupa ce au fost impuscati in Piata Victoriei.

Curtea a considerat ca, desi in 1991 a fost deschisa o ancheta din oficiu la scurt timp de la evenimentele din 25 septembrie, dupa 20 de ani cercetarile in acest dosar nu erau inca incheiate "in pofida interesului publicului de a afla responsabilii pentru moartea lui Andrei Frumusanu si a Auricai Crainiceanu".

Complexitatea dosarului acestui caz s-a materializat in 18 volume totalizand 4.383 de pagini.

Curtea CEDO a considerat ca situatia generala socio-politica din acea perioada nu justifica, in sine, nici durata anchetei, nici modul in care a fost instrumentat dosarul in tot acest timp.

Descarca decizia CEDO privind dosarul mineriadei din 1991.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1490 ori