CE vrea sa imparta imigrantii prin toate statele membre. Ungurii si britanicii refuza

Luni, 11 Mai 2015, ora 14:35
4520 citiri
CE vrea sa imparta imigrantii prin toate statele membre. Ungurii si britanicii refuza
Foto: Protothema

Membrii Comisiei Europene se pregatesc sa anunte, miercuri, impunerea unei cote de sustinere pentru imigrantii ajunsi pe tarmurile Europei. Propunerea are sustinerea Germaniei, dar risca sa largeasca si mai mult prapastia creata intre Uniunea Europeana si Marea Britanie.

Masura este vazuta ca una din modalitatile de a gestiona criza migratiei de persoane din Africa si Orientul Mijlociu catre statele din Uniunea Europeana, arata ziarul The Guardian.

Impartiti pe fiecare stat

Cota de sustinere vizeaza gazduirea refugiatilor direct in tarile UE, repartizarea urmand sa ia in calcul suprafata, populatia si situatia economica a statelor gazda, inclusiv venitul mediu/cap de locuitor si rata somajului.

Pana in prezent, Germania si Suedia au acordat azil pentru aproape o jumatate din imigrantii sositi in Europa in ultimii ani.

Pentru anul in curs, estimarile oficialilor de la Berlin arata ca numarul refugiatilor care vor solicita azil in Germania poate ajunge la 400.000, aproximativ doua treimi din totalul celor intrati anul trecut in UE.

Pana la sfarsitul anului, oficialii de la Bruxelles spera sa aiba la indemana legislatia care ii va permite sa relocheze automat emigrantii din Europa in cazul unui val masiv de refugiati intrat pe teritoriul european.

Pentru acest lucru, Comisia Europeana intentioneaza sa activeze mecanismul de urgenta in cursul acestei luni, solicitand celor 28 de state sa isi imparta in mod egal numarul de "persoane aflate in evidenta nevoie de asistenta internationala".

"Unele state membre au contribuit deja, intr-o proportie destul de mare, la efortul de relocare a refugiatilor, in timp ce altele nu au oferit nimic", se arata in textul propunerii legislative.

Orban: "E o nebunie!"

Printre cei mai vehmenti contestatari ai variantei repartizarii automate a imigrantilor se numara si premierul Ungariei, Viktor Orban.

"Conceptul european de a lasa imigrantii sa patrunda intr-o tara ca apoi sa ii imprastie in alte state este o nebunie si o chestiune necinstita", a spus oficialul de la Budapsta.

De peste Canalul Manecii, britanicii stramba si ei din nas la auzul acestei variante.

Abia reales in functie, premierul David Cameron a calificat propunrea ca fiind inacceptabila pentru Marea Britanie.

Seful guvernului este oricum preocupat de organizarea referendumului pentru a stabili ramanerea sau iesirea tarii din Uniunea Europeana incepand cu 2017.

"Regatul Unit se mandreste cu o istorie in care a acordat azil celor care au avut nevoie de el, dar nu credem ca un sistem de repartizare obligatoriu este solutia. Ne vom opune acestei propuneri a Comisiei Europene", aprecizat un purtator de cuvant al guvernului.

Interventie armata in Libia

Propunerea pe care reprezentantii CE vor sa o faca publica la mijlocul acestei saptamani ar urma sa fi dublata de o interventie militara in Libia pentru a lichida retelele de traficanti dezvoltate pe malul african al Mediteranei.

Interventia ar urma sa fie facuta sub egida Consiliului de Securitate al ONU, cu o participare a militarilor din 10 state europene, incluzand Italia, Marea Britanie, Franta si Spania.

#relocare imigranti UE, #cota imigranti state membre UE, #propunere legislativa CE , #UE