CE vrea sa imbunatateasca sectorul serviciilor

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 16:03
1395 citiri
CE vrea sa imbunatateasca sectorul serviciilor

Comisia Europeana a propus, vineri, un set de masuri privind imbunatatirea modului in care functioneaza sectorul serviciilor.

Pe baza evaluarii progreselor inregistrate de statele membre cu privire la punerea in aplicare a directivei privind serviciile, o analiza economica arata ca punerea in aplicare a acesteia va genera o crestere suplimentara de 0,8% a PIB-ului UE pe parcursul urmatorilor 5 - 10 ani. Totusi, aceasta cifra ar putea creste pana la 2,6% daca statele membre dau dovada de mai multa ambitie in deschiderea pietelor nationale ale serviciilor care intra sub incidenta directivei.

Mai mult, o mai buna transpunere si punere in aplicare a legislatiei UE ar putea promova cresterea economica prin reducerea cu o treime a sarcinilor administrative pentru intreprinderi, generand o economie totala de aproximativ 40 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

"Intreprinderile mici si mijlocii imi comunica faptul ca inca exista obstacole in calea activitatii lor pe piata unica europeana. Comisia si statele membre trebuie sa colaboreze indeaproape pentru a ameliora modul in care normele pietei unice sunt concepute, implementate, aplicate si respectate. Cresterea economica se afla pe primul loc in agenda noastra si nu ar trebui sa irosim nici macar o singura oportunitate de a o promova", a declarat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii.

Barnier a mai precizat ca, in ceea ce priveste directiva privind serviciile, prioritatea sa va fi de "a garanta ca aceasta se aplica integral in sectoarele pe care le acopera".

CE: Eforturile trebuie sa se concentreze pe sectorul serviciilor si cel al industriilor de retea

Comisia propune ca eforturile sa se concentreze asupra sectoarelor cu cel mai ridicat potential de crestere. In perioada 2012 - 2013, sectoarele identificate sunt sectorul serviciilor si cel al industriilor de retea. In aceste domenii, Comisia indeamna statele membre sa se angajeze la toleranta zero fata de transpunerea tardiva si incorecta a directivelor.

La randul sau, Comisia va acorda mai multa asistenta in legatura cu transpunerea, in vederea solutionarii potentialelor probleme. In caz de incalcare, durata medie a procedurilor nu ar trebui sa depaseasca 18 luni (in prezent este de 25,5 luni), iar statele membre ar trebui sa se conformeze hotararilor Curtii in termen de 12 luni.

Pentru a asigura functionarea mai eficace a pietei unice, Comisia recomanda utilizarea mai judicioasa a instrumentelor IT pentru a conferi mai multa putere cetatenilor si intreprinderilor. Comisia invita statele membre sa consolideze instrumentele de solutionare a problemelor si sa infiinteze centre ale pietei unice pentru o mai buna monitorizare a modului in care functioneaza normele privind piata unica.

O comunicare intitulata "Un parteneriat pentru crestere in sectorul serviciilor 2012 - 2015" arata ca punerea in aplicare a directivei privind serviciile trebuie sa fie optimizata pentru a stimula cresterea. Pentru atingerea cresterii previzionate, Comisia invita statele membre sa elimine normele discriminatorii care exista inca in anumite tari ale UE, cum ar fi normele care impun discriminari in functie de cetatenie sau de locul de resedinta, care ii obliga pe furnizorii de servicii sa efectueze "teste privind nevoile economice".

Comisia subliniaza ca va initia proceduri privind incalcarea dreptului comunitar in cazurile de nerespectare a prevederilor directivei privind serviciile.

Mai mult, Comisia intentioneaza sa coopereze cu statele membre pentru a maximiza beneficiile economice aduse de directiva privind serviciile, de exemplu prin reforme structurale aprofundate in domeniile in care statele membre hotarasera anterior sa mentina statu-quo-ul. Ar trebui sa se acorde o atentie deosebita sectoarelor cheie, cum ar fi serviciile pentru intreprinderi, constructiile, turismul si comertul cu amanuntul (acestea reprezentand aproape 30% din PIB).

#CE sector servicii, #masuri imbunatatire sector servicii, #directiva servicii UE , #UE