CE vrea mai multa acuratete la statisticile economice raportate de tarile UE

Luni, 15 Februarie 2010, ora 23:06
1307 citiri
CE vrea mai multa acuratete la statisticile economice raportate de tarile UE

Comisia Europeana a propus, luni, noi reguli pentru imbunatatirea controlului acuratetii statisticilor economice raportate de statele membre ale UE, reforma care vizeaza direct deficientele din Grecia.

"Obiectivul este de a permite Comisiei si statelor europene sa colaboreze mai eficace, imbunatatind calitatea si acuratetea statisticilor financiare ale guvernelor", se arata intr-un comunicat al CE.

Executivul UE vrea ca Eurostat, biroul european de statistica, sa poata efectua vizite mai frecvente si mai cuprinzatoare in tarile membre, pentru a verifica statisticile economice, daca un stat este suspus procedurii deficitului bugetar excesiv.

In plus, daca intr-o tara sunt identificate probleme specifice, Eurostat va putea sa planifice vizite pentru a regla chestiunile metodologice. Potrivit propunerii CE, statele UE ar trebui sa permita Eurostat acces la informatiile necesare analizarii calitatii datelor statistice.

"Aceasta propunere va consolida capacitatea UE de a combate raportarile statistice incorecte", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

El spera ca schimbarea regulamentului va fi adoptata de statele membre si Parlamentul European, mentionand ca fiecare stat are responsabilitatea furnizarii de informatii exacte si corecte referitoare la bugetul national si finantele publice.

Rehn a adaugat ca acest fapt este absolut esential pentru functionarea zonei euro si increderea reciproca din UE.

Intr-un raport publicat in ianuarie, Comisia Europeana a criticat Grecia pentru gravele nereguli existente in statisticile economice. In octombrie, Grecia a revizuit in crestere estimarea privind deficitul bugetar din 2009, de la 3,7% din PIB la 12,5%. 

#comisia, #europeana, #statistici, #eurostat , #UE

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  5. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  6. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  7. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  8. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  9. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  10. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american