Ce reguli vor adopta tarile din zona euro in urma summitului UE

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 10:31
1120 citiri
Ce reguli vor adopta tarile din zona euro in urma summitului UE
SURSA: eurotribune.eu

Tarile din zona euro vor adopta, pana la sfarsitul anului 2012, reguli bugetare "de aur" pentru a include in legislatiile nationale obiectivul unei reveniri la situatia de echilibru in finantele publice.

Anuntul a fost facut joi, prin comunicatul final al summitului UE, citat de AFP.

Printre masurile prevazute pentru consolidarea disciplinei bugetare comune a Uniunii monetare figureaza "adoptarea, in fiecare stat, a unor reguli privind un buget echilibrat, care sa transpuna Pactul de stabilitate si crestere in legislatie, de preferinta la nivel constitutional sau echivalent, pana la sfarsitul anului 2012", afirma textul adoptat la incheierea summitului de la Bruxelles.

Franta si Germania preconizau, la jumatatea lunii august, ca toate tarile din zona euro trebuie sa adopte o regula care sa impuna, prin Constitutie, limite ale datoriilor si deficitului. Germania dispune de un astfel de proiect inca din 2009.

"Regula de aur" bugetara este unul dintre principalele argumente utilizate de statele din zona euro pentru a dovedi pietelor hotararea de a lua masuri impotriva deficitelor si de a reduce gradul de indatorare.

Spania a adoptat o astfel de reglementare in septembrie, dar incercarile Frantei in aceasta directie au fost blocate de opozitie, care considera ca o astfel de masura reprezinta "o capcana politica". In Italia, Guvernul a aprobat in septembrie un proiect de includere a "regulii de aur" in legislatie, insa acesta mai trebuie adoptat si de Parlament, intr-un proces de durata.

In afara zonei euro, Elvetia dispune de o astfel de reglmentare, in timp ce Marea Britanie a aplicat principiul intre 1997 si 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri bugetare criza, #masuri bugetare Uniunea Europeana, #reguli bugetare zona euro, #masuri summit UE , #UE