CE propune interzicerea temporara a acordarii de rating tarilor UE cu probleme

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 09:10
1190 citiri
CE propune interzicerea temporara a acordarii de rating tarilor UE cu probleme

Comisia Europeana propune marti o directiva care le va permite institutiilor UE sa le interzica temporar agentiilor de rating sa noteze tarile din zona euro care se confrunta cu probleme, a anuntat comisarul pentru piata interna Michel Barnier.

In baza propunerii, Autoritatea europeana pentru valori mobiliare si piete (ESMA) va putea sa le interzica agentiilor de rating, pentru o perioada limitata de timp, sa evalueze tarile care primesc ajutor international, FMI sau UE, a spus Barnier intr-un interviu pentru BFMradio.

"ESMA va putea suspenda ratingul temporar, pentru doua luni, in momentul in care considera acest lucru adecvat, daca ratingul accentueaza sau accelereaza instabilitatea sau panica pietelor", a adaugat el.

Anuntul lui Barnier intervine dupa ce agentia de notare Standard&Poor''s a transmis saptamana trecuta, din greseala, un mesaj privind scaderea ratingului Frantei.

"Incidentul este grav si arata ca, in situatia actuala, tensionata si volatila, de pe piete, jucatorii trebuie sa dea dovada de disciplina si de o responsabilitate deosebita. Acest lucru este cu atat mai important cu cat nu vorbim despre orice jucator pe piata, ci de una dintre cele mai mari agentii de rating ce, in consecinta, are o mare responsabilitate", a atras atentia comisarul francez.

"Toate acestea imi consolideaza convingerea ca Europa trebuie sa adopte reguli stricte si riguroare, inclusiv, dar nu limitat la, agentiile de rating. De aproape doi ani aceasta a fost munca mea", a afirmat Barnier.

#Rating de tara interzicere Comisia Europeana, #agentii notare rating tara , #UE