CE propune cresterea ocuparii in UE si scaderea numarului de persoane expuse saraciei pana in 2020

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 16:48
1167 citiri
CE propune cresterea ocuparii in UE si scaderea numarului de persoane expuse saraciei pana in 2020

Comisia Europeana a lansat miercuri strategia pentru iesirea din criza si evolutia economiei UE in urmatorii 10 ani, ce vizeaza cresterea ocuparii fortei de munca din populatia intre 20 si 64 ani, scaderea numarului de persoane expuse saraciei si majorarea sumei din PIB alocate pentru cercetare.

Astfel, trei sferturi din populatia din UE cu varste intre 20 si 64 de ani ar trebui sa aiba loc de munca pana in 2020, iar numarul persoanelor expuse riscului saraciei ar trebui redus cu 20 milioane persoane. Potrivit datelor CE, rata de ocupare a fortei de munca in UE a urcat la 66% in 2008 de la 62% in 2000, inainte sa scada ca urmare a crizei economice globale.

In plus, 3% din produsul intern brut (PIB) al UE ar trebui investit in cercetare si dezvoltare, abandonul scolar timpuriu ar trebui sa fie sub 10%, iar cel putin 40% din generatia tanara ar trebui sa aiba studii universitare.

Cel de-al cincilea obiectiv pe care statele membre ale UE il vor transpune in indicator de referinta national priveste indeplinirea obiectivelor climatice si energetice "20/20/20" (emisiile de dioxid de carbon ar trebui reduse cu 20%, comparativ cu nivelurile din anii '90, proportia de energie din surse regenerabile in consumul total ar trebui majorata la 20%, iar consumul de energie ar trebui diminuat cu 20%).

Potrivit presedintelui CE, Jose Manuel Barrosso, economia Uniunii Europene pentru deceniul urmator trebuie bazata pe principii de crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii sociale, in scopul combaterii saraciei.

"Miza strategiei Europa 2020 este legata de ceea ce trebuie sa facem astazi si maine pentru a reaseza economia UE pe drumul cel bun. Criza a scos la lumina probleme fundamentale si tendinte lipsite de viabilitate pe care nu le mai putem ignora. Europa are un deficit de crestere care ne pune viitorul in pericol. Trebuie sa ne rezolvam in mod decisiv vulnerabilitatile si sa fructificam numeroasele noastre avantaje. Avem nevoie sa construim un nou model economic bazat pe cunoastere, pe o economie cu un nivel reduse de emisii de carbon si cu un grad ridicat de ocupare a fortei de munca", a spus Barroso, citat in comunicat.

Seful CE a mai precizat ca "niciun stat membru nu poate aborda eficient provocarile globale printr-o actiune izolata".

"Suntem mai puternici atunci cand lucram impreuna, iar reusita iesirii din criza depinde, prin urmare, de o stransa coordonare a politicii economice. Imposibilitatea realizarii acestui lucru ar putea conduce la un 'deceniu pierdut' de declin relativ, la o deteriorare permanenta a cresterii si la niveluri ridicate de somaj structural", a adaugat oficialul european.

Criza economica globala a avut efecte profunde si de durata asupra economiilor europene.

Astfel, produsul intern brut (PIB) al UE a scazut cu 4% in 2009, somajul s-a apropiat de 10%, deficitele publice au atins 7% din PIB, iar gradele de indatorare al economiilor statelor UE au crescut cu 20 de puncte procentuale in doi ani, anuland astfel 20 de ani de consolidare, potrivit evaluarii strategiei Lisabona lansate marti.

Executivul european ii invita, totodata, pe sefii de stat si de guvern sa-si insuseasca noua strategie si sa o aprobe la Consiliul European de primavara.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, # ue, # saracie, # somaj, # locuri munca , #UE