CE prezinta orientari privind ajutoarele pentru restructurare acordate bancilor de statele UE

Joi, 23 Iulie 2009, ora 16:12
947 citiri
CE prezinta orientari privind ajutoarele pentru restructurare acordate bancilor de statele UE

Comisia Europeana (CE) a adoptat joi o comunicare prin care explica abordarea proprie in evaluarea ajutoarelor de restructurare acordate bancilor de catre statele membre, ce va fi valabila pana la 31 decembrie 2010, potrivit unui comunicat al institutiei, informeaza NewsIn.

Abordarea se bazeaza pe trei principii, respectiv bancile beneficiare ale ajutorului trebuie sa devina viabile pe termen lung fara alt sprijin suplimentar din partea statului, sa suporte o parte din costurile de restructurare si sa adoptate masuri de limitare a denaturarii concurentei pe piata unica.

Orientarile explica in special modul in care Comisia intentioneaza sa aplice aceste principii in contextul actualei crize financiare sistemice, astfel incat sa contribuie la restabilirea viabilitatii sectorului bancar european, se mai arata in comunicatul CE.

"Desi criza financiara nu s-a incheiat inca, trebuie sa incepem sa actionam in mod serios impreuna cu statele membre in vederea restructurarii bancilor europene. Trebuie sa restabilim viabilitatea bancilor fara sprijin public si sa redinamizam concurenta pe piata unica. Orientarile adoptate (...) completeaza orientarile anterioare ale Comisiei privind garantiile de stat, recapitalizarea si tratamentul activelor depreciate", a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.

In acest context, comunicarea subliniaza ca bancile vor trebui sa-si supuna activitatea unui test de rezistenta, in vederea elaborarii de strategii durabile.

Comunicarea mai stabileste ca bancile beneficiare ale ajutoarelor si actionarii lor trebuie sa-si asume in mod corespunzator responsabilitatea pentru comportamentul din trecut si sa contribuie la restructurarea bancii, pe cat de mult posibil, din resurse proprii.

In plus, comunicarea analizeaza denaturarile concurentei care rezulta in urma acordarii ajutoarelor de stat catre banci si prezinta masuri de limitare a acestora.

Ajutoarele de stat de dimensiuni mari pot necesita anumite ajustari, inclusiv masuri structurale, precum cesionarile de active (care se pot programa pe mai multi ani in contextul crizei actuale) sau masuri comportamentale, precum constrangeri in materie de achizitii sau in materie de preturi agresive si de strategii de comercializare finantate prin ajutoare de stat. 

#ce, # ajutoare, # banci, # orientari , #UE