CE permite tarilor UE sa dea fermierilor ajutoare de pana la 15.000 euro

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 15:27
1334 citiri
CE permite tarilor UE sa dea fermierilor ajutoare de pana la 15.000 euro

Comisia Europeana a convenit miercuri sa permita statelor membre ale Uniunii Europene sa acorde fermierilor ajutoare de pana la 15.000 euro sub forma unei plati unice, care se pot acorda o singura data pentru fiecare pana la finalul lui 2010, potrivit unui comunicat al institutiei europene preluat de NewsIn.

 

Actiunea se inscrie in eforturile continue ale CE de a stabiliza veniturile fermierilor producatori de lapte, dar ii vizeaza si pe fermierii din toate celelalte sectoare.

Decizia aduce modificari cadrului temporar de criza adoptat de Comisie in ianuarie 2009, care prevede deja diferite posibilitati de ajutor pentru a facilita accesul la finantare al intreprinderilor europene.

Prin decizia de miercuri a Comisiei, se introduce in cadrul temporar de criza o suma separata, compatibila si limitata la 15.000 de euro, cu titlu de ajutor pentru fermieri.

Eventualele ajutoare de minimis primite deja de la inceputul anului 2008 trebuie deduse din suma respectiva.

"Schemele de ajutoare instituite in baza acestui nou instrument trebuie sa fie disponibile tuturor producatorilor primari si sa completeze celelalte masuri generale anticriza implementate deja de statele membre.

Permitand autoritatilor nationale sa plateasca fermierilor ajutoare in valoare de pana la 15.000 de euro ar trebui sa contribuim la depasirea gravelor probleme legate de fluxul de lichiditati cu care se confrunta unii fermieri", a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

Bruxelles-ul estimeaza ca va mai cheltui in acest an pana la 600 milioane euro pentru masurile din acest sector, iar perioada de interventie a fost extinsa pana la sfarsitul lunii august 2010.

Ca parte a reformei PAC din 2003, la platile directe catre fermierii din sectorul lactatelor s-au adaugat 5 miliarde euro pe an pentru a compensa reducerea preturilor de interventie. 

#ce, # fermieri, # ue, # ajutoare, # euro , #UE