UE si SUA ne pregatesc electronice si muscle cars la pret american

Marti, 19 Februarie 2013, ora 12:06
3673 citiri
UE si SUA ne pregatesc electronice si muscle cars la pret american

Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au anuntat ca vor incepe discutiile formale in vederea unui acord de liber-schimb, care ar reprezenta cea mai importanta intelegere comerciala din istorie. Mai mult, Germania isi doreste o implementare cat mai rapida.

Importanta si necesara, apreciaza analistul economic Mircea Cosea, in contextul relatiilor comerciale puternice dintre UE si SUA, dar si in contextul in care pietele asiatice devin tot mai competitive.

La ce trebuie sa se astepte companiile si consumatorii europeni

Acordul ar presupune ca relatiile comerciale dintre cele doua superputeri economice sa functioneze similar cu ce se intampla acum in cadrul UE. Marfurile ar circula liber intre tari, fara sa fie supuse taxelor vamale. O astfel de masura ar reduce protectionismul statelor si ar spori competitivitatea companiilor care, in prezent, sunt dezavantajate de sistemele de taxare.

"Pe noi, tarile din Est, ne avantajeaza in privinta costului cu forta de munca. Problema noastra este amortizarea fiscala", a declarat pentru Business24, Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903.

In functie de plusurile si minusurile fiecarei economii, unele industrii din Europa vor fi avantajate, in timp ce in alte domenii ar putea creste rata somajului.

"In anumite domenii, SUA sunt mai competitive: industria high tech, de automobile, aeronautica sau a electrocasnicelor. Americanii sunt mai competitivi si in agricultura. Pe de alta parte, Europa e net superioara in industria usoara, mecanica, de masini-unelte", a explicat Mircea Cosea.

Cu alte cuvinte, consumatorii europeni vor beneficia de gadgeturi, automobile si electrocasnice mai ieftine, iar pretul calatoriilor cu avionul ar putea, de asemenea, sa scada, odata cu importul de tehnologie americana in domeniul aeronautic.

Si alimentele "made in USA" cu preturi atragatoare ar putea invada piata europeana, o capcana de care Uniunea Europeana se teme.

Industria americana este dependenta de organismele modificate genetic, iar animalele sunt crescute cu ajutorul hormonilor, insa importul unor astfel de produse este interzis in Europa, din cauza potentialelor efecte negative asupra sanatatii.

Desi Germania isi doreste o integrare deplina a comertului cu SUA, tari cu productii agricole importante din Europa, precum Franta, vor sa isi protejeze industriile de concurenta americanilor, care obtin randamente superioare in urma acestor practici.

#uniune comerciala UE SUA, #relatii comerciale UE SUA, #zona de liber schimb , #UE