CE le cere statelor UE 5 miliarde euro pentru a evita o noua criza a gazului

Sambata, 24 Ianuarie 2009, ora 12:53
986 citiri
CE le cere statelor UE 5 miliarde euro pentru a evita o noua criza a gazului

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut ieri tarilor membre UE, inca sceptice, sa accepte alocarea a cinci miliarde de euro, destinati in special imbunatatirii retelelor energetice, dupa recenta criza a gazului, relateaza AFP. "Evenimentele recente au demonstrat necesitatea unui raspuns comun urgent, au demonstrat cat de vulnerabila este Europa" in privinta aprovizionarii energetice, a declarat Barroso la Bruxelles. "In concluzie sper ca vor fi luate decizii concrete", iar "prima metoda de a dovedi angajamentul (pentru schimbarea situatiei -n.red.) ar fi acceptarea planului de cinci miliarde de euro" propus de executivul european, a adaugat Barroso. O parte din aceste fonduri va fi alocata interconexiunilor energetice din UE.


Dosarul este in curs de dezbatere inca de la sfarsitul anului trecut.


In cadrul planului de relansare, de 200 de miliarde de euro, asupra caruia guvernele au ajuns la un acord in luna decembrie, pentru a face fata recesiunii economice, Comisia le-a propus statelor membre sa aloce cinci miliarde de euro in cadrul bugetului UE. Aceste fonduri ar urma sa finanteze proiecte pe termen mediu si lung care vizeaza sa imbunatateasca interconexiunile dintre retelele energetice europene si accesul la internet.


Dar o serie de tari si-au exprimat inca de la inceput scepticismul. Ele subliniaza ca, in plina criza economica, trebuie gestionate problemele urgente si nu alocate fonduri unor proiecte pe termen lung, pe care le considera destul de vagi.


Dupa criza gazului, care a scos in evidenta deficientele retelei europene de gaz, in special prea marea dependenta fata de Rusia, Barroso spera ca statele UE vor fi mai receptive. CE vrea sa prezinte miercuri o noua lista cu proiecte.


"Nu are sens decat daca cele cinci miliarde vor fi utilizate in scopuri foarte rapide, pentru ca este vorba de un plan de urgenta", a subliniat un diplomat european. "Comisia trebuie sa aduca garantii ca proiectele vor fi demarate, intr-adevar, foarte repede. Lucreaza la o noua lista de proiecte, dar este dificil pentru ca este nevoie de proiecte care sa poata fi puse in aplicare imediat, care corespund unui interes european cat mai larg posibil si care sa justifice" ca statele sa aloce bani, a adaugat el.


Acelasi punct de vedere este impartasit si de un alt diplomat european. "Intentia noastra este clara, vrem mai intai proiecte excelente si dupa aceea vorbim de finantare", a explicat el.


Comisia Europeana prezinta cele cinci miliarde de euro drept fonduri comunitare necheltuite, ceea ce inseamna ca efortul financiar ar trebui sa fie aproape insesizabil. O interpretare refuzata, insa, de statele membre, care subliniaza ca este vorba de bani incluisi in posibilitatile teoretice oferite de bugetul european, dar in niciun caz disponibili. "Nu este vorba de bani necheltuiti, sunt bani pe care Comisia nu i-a avut niciodata" si pe care guvernele ar trebui sa ii deblocheze in cazul unei aprobari, afirma unul dintre diplomatii europeni, subliniind ca in acest moment deficitele Celor 27 sunt din ce in ce mai accentuate.