CE lanseaza o consultare publica despre modificarea regulilor concurentiale in sectorul distributiei

Marti, 28 Iulie 2009, ora 15:55
1293 citiri
CE lanseaza o consultare publica despre modificarea regulilor concurentiale in sectorul distributiei

Comisia Europeana (CE) a lansat marti o consultare publica pentru revizuirea reglementarilor privind concurenta in acordurile de furnizare ?i distributie de produse, care sa tina cont de influenta crescuta a retelelor mari de magazine si dezvoltarea vanzarilor online, potrivit unui comunicat al CE, preluat de NewsIn.

Actualul regulament va iesi din vigoare la 31 mai 2010, iar partile interesate pot sa transmita opinii pana pe 28 septembrie 2009.

CE semnaleaza ca, in general, aplicarea de pana acum a regulilor a dat rezultate bune, astfel ca acestea nu vor trebui modificate in mod fundamental.

"Pentru bunastarea consumatorului si pentru economia noastra este esential ca sectorul distributiei sa fie eficient si competitiv.

Revizuirea lansata astazi (marti, n.r.) urmareste sa asigure ca evaluarea acordurilor de furnizare si distributie incheiate in temeiul normelor de concurenta tine cont de ultimele evolutii ale pietei, in special de cresterea continua a puterii de piata a cumparatorilor, precum si de noile modalitati de distributie, inclusiv de oportunitatile oferite de internet", a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.

CE propune ca, pentru ca un acord vertical sa beneficieze de exceptarea privind practicile comerciale restrictive, atat cota de piata a furnizorului (cum este cazul in prezent), cat si cea a cumparatorului sa nu depaseasca nivelul de 30%.

Din iunie 2000, firmele din UE cu o cota de piata sub 30% intr-un anumit domeniu nu trebuie sa ceara acord Bruxelles-ului privind acordurile incheiate cu distribuitorii.

In ce priveste vanzarile on-line, trebuie protejate posibilitatile consumatorilor de a cumpara in strainatate in conditii avantajoase, iar anumite restrictii la comercializare, care vizeaza limitarea sau impiedicarea exploatarii inechitabile de catre distribuitori a eforturilor de comercializare si de promovare a marcilor altor comercianti, pot permite consumatorilor sa beneficieze de servicii de o mai buna calitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, #ce, #distributie, #furnizare, #produse , #UE