CE: Daca Grecia ar iesi din zona euro, nu ar fi mari probleme

Marti, 07 Februarie 2012, ora 12:39
1381 citiri
CE: Daca Grecia ar iesi din zona euro, nu ar fi mari probleme

Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes a declarat pentru un ziar olandez ca nu ar fi nicio problema, daca Grecia ar parasi zona euro, in conditiile in care liderii partidelor elene se intalnesc marti dimineata pentru discutii privind un al doilea pachet de salvare.

"Se spune intotdeauna ca daca se lasa o tara sa iasa, daca cere sa iasa, atunci intreaga structura se prabuseste. Dar acest lucru pur si simplu nu este adevarat", a declarat Kroes.

"Grecii trebuie sa isi dea seama ca noi olandezii si noi germanii le putem vinde ajutor de urgenta pentru Grecia contribuabililor nostri numai daca exista dovezi de bunavointa", a adaugat ea.

Un mesaj similar, dar pe un ton mai optimist, a fost transmis si de presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, care a spus ca nu are nicio indoiala ca Grecia va ramane in zona euro, cu conditia sa isi indeplineasca obligatiile catre ceilalti membri.

"Euro va trai mai mult decat noi toti", a adaugat el.

Grecia risca sa nu mai aiba timp sa evite intrarea in incapacitate de plata, a avertizat luni Comisia Europeana, dupa ce politicienii eleni nu au reusit in weekend sa ajunga la un acord privind noi masuri de austeritate pe care creditorii internationali le cer in schimbul ajutorului.

Grecia are nevoie de bani inainte de 20 martie, cand trebuie sa achite datorii in valoare de 14,5 miliarde de euro.

Intre timp, tara se confrunta marti cu prima greva generala de anul acesta, convocata de principalele doua sindicate din sectoarele public si privat.

Scolile si ministerele din tara au fost inchise, iar spitalele lucreaza numai cu personalul de urgenta. Transporturile publice sunt, de asemenea, afectate.

Din cauza ca si marinarii iau parte la greva, vasele din porturi raman ancorate timp de 24 de ore.

Sindicatele protesteaza fata de proiectul de reducere a salariului minim, al pensiilor si de eliminare a celui de al 13-lea salariu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#iesire grecia zona euro, #vicepresedinte comisia europeana, #grecia criza, #faliment grecia, #criza zona euro , #UE