CE conditioneaza finantarea bancilor spaniole

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 17:05
1133 citiri
CE conditioneaza finantarea bancilor spaniole

Comisia Europeana va cere bancilor spaniole sa suplimenteze provizioanele, pentru a treia oara in acest an, in schimbul unui ajutor direct destinat sectorului financiar din Spania, puternic afectat de expunerea la creditele imobiliare neperformante, potrivit publicatiei Cinco Dias.

Spania a lansat marti un apel de ajutor din partea Uniunii Europene, prin intermediul unui mecanism de recapitalizare directa a bancilor.

Noul efort cerut de autoritatile de la Bruxelles se refera in primul rand la creditele ipotecare acordate populatiei, considerate cele mai sigure, care ar trebui sa fie acoperite in proportie de 3%, in medie, conform unor surse financiare citate de Cinco Dias.

Creditele acordate companiilor ar trebui acoperite in proportie de 12%, iar cele de consum de 20%.

Fragilizate de o bula speculativa imobiliara care s-a spart in 2008, bancile spaniole aveau la sfarsitul anului trecut active problematice in valoare de 184 miliarde de euro, respectiv 60% din portofoliul total din sectorul financiar.

Noile cerinte legate de provizioane vor fi calculate in functie de cele stabilite pentru Bankia, a treia mare banca spaniola in functie de active, nationalizata recent, dupa ce a cerut un ajutor de stat de 23,5 miliarde de euro.

Decretul care va impune noile provizioane trebuie sa fie gata pana la sfarsitul acestei luni sau inceputul lui iulie si se va baza pe recomandarile companiilor de consultanta Roland Berger si Oliver Wyman.

Acestea au fost mandatate de Banca Spaniei sa efectueze o evaluare generala a situatiei financiare a bancilor, rezultatele fiind asteptate in a doua jumatate a lunii iunie.

Bancile spaniole au fost deja obligate de catre guvern sa constituie in acest an provizioane de 84 de miliarde de euro pentru imprumuturile imobiliare neperformante.

Salvarea de la faliment a Bankia a adus Spania in centrul atentiei investitorilor de pe pietele financiare, ingrijorati ca tara, obligata a recapitalizeze bancile, va fi nevoita sa ceara un plan de salvare international.

#CE banci spaniole, #banci spaniole suplimentare provizioane, #CE ajutor banci spaniole , #UE