Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE aloca 1,2 miliarde euro pentru cercetare in sectorul IT, in 2007

CE aloca 1,2 miliarde euro pentru cercetare in sectorul IT, in 2007

Comisia Europeana (CE) va aloca, in acest an, 1,2 miliarde euro pentru proiecte de cercetare in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, a anuntat, luni, directoratul general pentru societatea informationala si media din cadrul CE.

Peste 2000 de cercetatori din statele membre UE si-au exprimat deja intentia de a aplica pentru finantare. Cererile pentru obtinerea fondurilor pot fi depuse pana la 8 mai 2007.

"Cu cel de-al saptelea program cadru pentru cercetare al CE, aceasta este cea mai mare oportunitate pentru dezvoltarea IT-ului in Uniunea Europeana", a declarat Viviane Reding, Comisar european pentru societatea informationala si media.

Programul de finantare a fost precedat de lansarea Erawatch sau constructia Spatiului European al Cercetarii (ERA - European Research Area) care va oferi atat politicienilor, cat si analistilor care lucreaza in domeniul stiintelor si cercetarii, informatii condensate si aduse la zi privind dezvoltarea cercetarii si a politicilor aferente in toate statele membre UE. Platforma va contine informatii despre cele mai recente politici publice, programe de cercetare, agentii de finantare, precum si indicatori de cheltuieli utili cercetarii si dezvoltarii.

"Statisticile pe care le avem la ora actuala ne arata ca investitiile in cercetare au stagnat incepand cu 2005. Acest fapt arata importanta implementarii masurilor propuse de Comisie in documentul Strategii de crestere a competitivitatii si creare de locuri de munca realizat in anul 2005", declara luna trecuta Janez Potocnik, Comisar European pentru Stiinta si Cercetare. Pentru a avea un Spatiu European al Cercetarii complet functional, comisarul considera ca "Erawatch va fi un serviciu extrem de valoros care va stimula cercetarea pe baza unor informatii solide si verificate".

Erawatch aduce in acelasi loc informatii exhaustive privind sistemele de cercetare din toate tarile membre, dar si din China, Statele Unite ale Americii si Japonia cu scopul de a asista institutiile europene sa dezvolte politici de cercetare mai eficiente.

Serviciul este adus la zi printr-o retea a organizatiilor nationale care colecteaza informatia utila pentru cercetare.

Erawatch va fi totodata un serviciu condus, in practica, de utilizatori. Acestia pot accesa si modifica felul in care se descarca informatiile, dar vorputea face si comentarii cu privire la informatia bruta prezentata in retea.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 776 ori