CE a adoptat pentru 2010 un program de ajutor alimentar pentru persoanele nevoiase

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 16:58
1510 citiri
CE a adoptat pentru 2010 un program de ajutor alimentar pentru persoanele nevoiase

Comisia Europeana (CE) a publicat vineri programul pe 2010 de ajutor alimentar destinat persoanelor celor mai sarace, pentru care a alocat un buget de 500 milioane euro, similar celui din 2009, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a executivului european.

In acest an, 19 state membre au decis sa ia parte la program. Stocurile de interventie existente in 2009 pentru cereale, zahar, lapte praf, unt au putut satisface in mare parte necesarul prevazut in programul pe 2010, astfel ca s-a recurs doar in mica masura la achizitiile de pe piata.

"Programul constituie un mijloc concret prin care Uniunea Europeana poate ajuta o parte dintre persoanele cele mai defavorizate din societatea noastra. Este de aceea extrem de important ca el sa fie pus in practica in mod adecvat pentru ca produsele finale sa fie cu adevarat distribuite celor care au nevoie de ele", a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

Distribuirea gratuita de alimente persoanelor celor mai sarace din Uniunea Europeana a fost initiata in regim de urgenta in timpul iernii foarte reci dintre anii 1986?1987, cand stocurile excedentare de produse agricole au fost donate asociatiilor caritabile din statele membre pentru ca acestea sa le distribuie persoanelor nevoiase.

Ulterior, aceasta masura a dobandit caracter permanent si s-a bazat pe stocurile de interventie.

Programul permitea statelor membre sa deblocheze stocurile publice excedentare de produse alimentare pentru ca acestea sa poata fi folosite ca ajutoare alimentare, se mai arata in comunicatul CE.

Procesul de reforma a policitii agricole comune, initiat la inceputul anilor '90, care viza reducerea drastica a stocurilor de interventie comunitare, a contribuit totusi la autorizarea solutiei de a recurge la achizitiile de pe piata in anumite conditii.

Participarea statelor membre la program este voluntara, iar in fiecare an CE adopta un nou program.

Ajutoarele sunt oferite de obicei diferitelor categorii de persoane sarace, in special familiilor aflate in dificultate, persoanelor in varsta lipsite de mijloace suficiente de trai, persoanelor fara domiciliu stabil, persoanelor cu handicap, copiilor aflati in pericol, lucratorilor saraci, lucratorilor migranti si solicitantilor de azil.

Statele membre care doresc sa ia parte la program trebuie sa informeze CE la inceputul fiecarui an si sa-i comunice apoi cantitatile de produse de care au nevoie.

Ele trebuie sa transmita CE si un raport referitor la punerea in practica a programului dupa finalizarea acestuia.

Desi nivelul de trai in UE este, in medie, unul dintre cele mai ridicate din lume, exista persoane care nu sunt capabile sa-si asigure o hrana adecvata.

Conform celor mai recente estimari, in medie 17% din populatia Uniunii Europene traieste sub pragul saraciei sau la limita acestuia si se confrunta cu saracia alimentara care nu le permite, de exemplu, sa ia, o data la doua zile, o masa echilibrata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#program, # ajutor alimentar, # saracie , #UE