Bundesbank: UE trebuie sa lase statele cu probleme financiare sa intre in faliment

Vineri, 24 Mai 2013, ora 15:02
1312 citiri
Bundesbank: UE trebuie sa lase statele cu probleme financiare sa intre in faliment

Uniunea Europeana (UE) trebuie sa permita intrarea in faliment a statelor cu probleme financiare, a declarat Jens Weidmann, seful bacii centrale a Germaniei si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).

Consolidarea bugetara prin reduceri de cheltuieli sustine cresterea economica, increderea investitorilor si reducerea dobanzilor, a spus el, citat de cotidianul the Guardian.

Pe de alta parte, niveluri prea ridicate ale indatorarii publice ar afecta cresterea.

De asemenea, indatorarea publica prea mare poate distrage atentia bancilor centrale de la obiectivul mentinerii stabilitatii preturilor.

Seful Bundesbank este unul dintre membrii BCE care se opun interventiei mai puternice a bancii centrale pentru sustinerea tarilor cu probleme din zona euro.

Banci centrale mari, precum cele din SUA si Marea Britanie, au recurs la introducerea de lichiditati masive in sectorul financiar si la achizitii de obligatiuni, pentru sustinerea economiilor nationale si a guvernelor indatorate puternic. Interventiile BCE au fost mai reduse, in parte din cauza opozitiei Bundesbank si a Germaniei.

#faliment state zona euro, #datorii state zona euro, #criza financiara zona euro, #interventie BCE tari probleme , #UE