Bugetul UE inregistreaza prea multe erori privind platile

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 09:25
1300 citiri
Bugetul UE inregistreaza prea multe erori privind platile

Aproape 2,7 de miliarde de euro, cheltuiti de Comisia Europeana pentru politici de ajutare a regiunilor defavorizate din UE, in perioada 2000-2006, nu ar fi trebuit niciodata platite, a anuntat marti Curtea Europeana de Conturi, citata de AFP si preluata de NewsIn.

Instanta de control califica insa conturile UE drept "de incredere" si considera ca "nivelul neregulilor a scazut in ansamblu", potrivit raportului privind bugetul UE pentru anul 2008, in care sunt contabilizate cheltuielile.

"Platile gresite sunt, insa, in continuare prea mari in unele domenii, in special al (fondurilor pentru - n.red.) coeziune", a spus presedintele Curtii Europene de Conturi, Vitor Caldeira, intr-o conferinta de presa organizata la Bruxelles.

Raportul vizeaza gestionarea fondurilor comunitare de catre CE, responsabila cu aplicarea bugetului, a precizat el.

Principalele probleme sunt inregistrate la fondurile de coeziune, care ocupa a doua pozitie ca marime in bugetul UE pentru finantarea ajutoarelor pentru regiunile defavorizate (45 de miliarde de euro in 2008), dupa agricultura (55 de miliarde de euro).

Romania apare, impreuna cu Bulgaria si Marea Britanie, ca avand cele mai multe erori si deficiente in administrarea fondurilor agricole.

"Cel putin 11% din sumele virate in perioada 2000-2006 nu ar fi trebuit sa fie (platite -n.red.).

Acestea sunt de aproape 24 de miliarde de euro", a declarat Caldeira.

"Este vorba de sume care nu au fost cheltuite corect", a precizat el.

Cele 24 de milioane de euro reprezinta suma cheltuielilor platite in 2008 pentru programe de coeziune desfasurate in perioada 2000 - 2006, iar 2,7 miliarde de euro, adica 11% din total, nu ar fi trebuit achitate, a explicat Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi nu evoca, insa, fraude, ci erori, care pot fi consecinta unor "reguli si reglementari prea riguroase sau prea complexe", a explicat Caldeira.

"Obiectivul este cea mai buna utilizare posibila a fondurilor comunitare, fara a acapara prea multe resurse pentru a le gestiona", a subliniat el. 

#buget, # ue, # erori, # plati , #UE