Bugetul UE este afectat de cazul Ioan Botis

Luni, 18 Iulie 2011, ora 14:42
1175 citiri
Bugetul UE este afectat de cazul Ioan Botis

Oficiul European de Lupta Antifrauda a contactat Comisia Europeana in legatura cu implicatiile asupra bugetului UE ale cazului Ioan Botis si continua sa monitorizeze situatia, se arata intr-un raspuns al CE la o interpelare formulata in mai de trei eurodeputati S&D, printre care si Victor Bostinaru. 

Intr-un comunicat al Grupului Socialistilor remis luni agentiei MEDIAFAX se arata ca Executivul UE a raspuns unei interpelari privind cazul fostului ministru roman al Muncii, Ioan-Nelu Botis.

"OLAF a contactat deja serviciul relevant al Comisiei in legatura cu implicatiile asupra bugetului UE, precum si autoritatile romane cu privire la aspectele judiciare posibile implicate.

In aceasta privinta, se poate confirma faptul ca autoritatile romane relevante investigheaza cazul, iar OLAF monitorizeaza situatia, pentru a se asigura ca sunt luate masurile adecvate in ceea ce priveste fondurile UE implicate", se arata in raspunsul Comisiei Europene, citat, luni, de Grupul Socialistilor.

CE precizeaza ca proiectul "Sansa la demnitate" este cofinantat de Fondul social european (FSE) prin Programul operational sectorial "Dezvoltarea resurselor umane" 2007-2013.

Din suma totala eligibila de 2 130 890,13 RON (aproximativ 500.000 EUR), 1.898.388,71 RON (aproximativ 463 000 EUR) reprezinta finantare FSE.

Propunerea de proiect a fost prezentata in 19 septembrie 2010 si a fost aprobata in vederea finantarii in data de 1 octombrie 2010, de catre Organismul Intermediar Regional Nord - Vest pentru Programul sectorial operational "Dezvoltarea resurselor umane", se arata in raspunsul CE.

Contractul de finantare a fost semnat in data de 28 octombrie 2010, iar executia acestuia a inceput la 1 noiembrie 2010.

La 29 noiembrie 2010, beneficiarul a primit prefinantare in valoare de 639 267,04 RON (aproximativ 155 918 EUR).

Ulterior, nu a fost prezentata nicio cerere de rambursare si nu a fost efectuata nicio plata.

Platile au fost suspendate pana la finalizarea verificarilor efectuate de autoritatile nationale relevante.

"Potrivit raspunsului primit recent de la autoritatea de management, in cursul perioadei de raportare acoperite de primul raport tehnico-financiar, au fost angajati cu fractiune de norma 11 experti in baza unor contracte de munca pe durata determinata.

Acestia au efectuat activitati de gestionare, in domeniul financiar, juridic, informatic si de relatii publice, precum si activitati specifice proiectului, cum ar fi identificarea grupului tinta al beneficiarilor, orientare si consiliere profesionala si medierea muncii.

Expertii au pregatit, de asemenea, documentatia necesara pentru obtinerea acreditarii/autorizarii nationale a cursurilor de formare propuse in cadrul proiectului", se mai arata in raspunsul CE citat in comunicatul S&D.

"Rezultatele proiectului corespunzatoare primei perioade de raportare sunt in conformitate cu calendarul proiectului si cu rezultatele prevazute a fi obtinute pentru aceasta perioada.

Beneficiile activitatilor efectuate in perioada mentionata au fost probate cu documente justificative", se mai arata in document.

Interpelarea adresata la inceputul lunii mai de catre eurodeputata Constanze Krehl, eurodeputatul Jens Geier si eurodeputatul Victor Bostinaru a venit pe fondul acuzatiilor de conflict de interese in accesarea a jumatate de milion de euro din fonduri europene de catre Asociatia "Parteneriat Euroactiv", ONG la care sotia ministrului Botis era angajata.

 

Ioan Nelu Botis a anuntat, in 20 aprilie, ca a demisionat din functia de ministru al Muncii, in contextul scandalului legat de angajarea sotiei sale intr-un proiect european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#botis, #buget ue, #ioan botis, #scandal botis, #ue, #ue botis , #UE