Bugetul UE: Copenhaga vrea sa plateasca mai putin

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 08:51
1394 citiri
Bugetul UE: Copenhaga vrea sa plateasca mai putin

Premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, a solicitat din nou, miercuri, la Paris, reducerea contributiei tarii sale la bugetul Uniunii Europene, presedintele francez, Francois Hollande, manifestandu-si opozitia de principiu, informeaza AFP.

"Astazi, ne aflam in situatia in care pentru fiecare 4 euro platiti de un cetatean danez, cetatenii altor state nu platesc decat 3, ceea ce nu este drept", a subliniat sefa cabinetului de la Copenhaga.

Franta este unul dintre principalii finantatori ce beneficiaza de rabat, acordat in prezent mai multor state, incepand cu Marea Britanie, Danemarca solicitand la randul ei o diminuare a contributiei la viitorul buget european pentru perioada 2014-2020.

"Pozitia Frantei este de a fi impotriva tuturor cecurilor, reducerilor, a oricarui rabat, considerand ca nu este metoda buna pentru Europa", a declarat Hollande in cursul unei conferinte de presa comune, desfasurata la Palatul Elysee.

Totusi, a acceptat el, "indata ce exista un cec britanic si un rabat pentru un anumit numar de tari, Danemarca are tot dreptul sa-si ceara partea, iar Franta sa solicite o plafonare".

Cei 27 au esuat, la sfarsitul lui noiembrie, la Bruxelles, in incercarea de a ajunge la un acord cu privire la viitorul buget al UE, cu prilejul unui summit organizat in special pe aceasta tema.

"In cadrul negocierilor, vom continua sa actionam pentru aducerea in discutie, atat cat va fi posibil, a acestor cecuri", a avertizat seful statului francez. "Daca trebuie sa ajungem la un compromis, vom vedea cum il vom gasi, dar, pentru moment, pozitia de principiu a Frantei este mai degraba de a critica aceasta formula", a spus el.

"Suntem pe deplin de acord cu presedintele Hollande: intr-o lume ideala, nu ar exista rabat si, deci, nu am solicita asa ceva", a declarat Helle Thorning-Schmidt, adaugand ca situatia este diferita in cazul de fata.AGERPRES/(

#buget UE negociere, #finantare buget UE, #reducere buget UE , #UE