Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Buget UE: Liderii europeni, aproape de un compromis

Buget UE: Liderii europeni, aproape de un compromis


Un compromis se profila vineri dimineata intre liderii europeni pe tema viitorului buget al UE pana in 2020, intre cei condusi de Marea Britanie, care cer taieri semnificative ale cheltuielilor, si aparatorii unui cadru mai ambitios, ca Franta si Italia, relateaza AFP.

Dupa mai mult de 15 ore de dezbateri, intalniri bilaterale si conversatii private, sefii de stat si de guvern nu au ajuns inca la un acord, dar par sa se apropie de acesta.

Reuniunea celor 27 de membri, suspendata pe durata noptii, urma sa se reia la ora 05.30 GMT (07.30 ora Romaniei). Presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a anuntat ca "lucreaza la un acord" si ca va prezenta o noua propunere de compromis.

Potrivit mai multor surse europene, nivelul autorizat de cheltuieli viitoare ar fi de 960 de miliarde de euro, iar cel al resurselor financiare efective pentru urmatorii sapte ani ar fi de 908 miliarde de euro, cu posibilitatea unei marje de manevra de 12 miliarde.

"Un compromis se schiteaza incetul cu incetul. De acum pare posibil dar inca nu este (cazul)", a declarat o sursa franceza.

Potrivit mai multor surse europene, Herman Van Rompuy voia initial sa propuna o valoare autorizata a cheltuielilor viitoare de 960 de miliarde de euro si o valoare de 913 miliarde pentru platile efective.

Presedintele francez Fran├žois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au convenit asupra acestor cifre miercuri seara, potrivit unui negociator. Dar Merkel si premierul britanic David Cameron ar fi vorbit joi despre o valoare net inferioara pentru platile efective.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 955 ori
Citeste mai multe desprebuget ue lideri europeni buget UE