Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bruxelles-ul impune tot mai multa rigoare candidatiilor la UE

Bruxelles-ul impune tot mai multa rigoare candidatiilor la UE

In fata ostilitatii crescande a opiniei fata de largirea UE, Comisia Europeana plaseaza stacheta tot mai sus pentru noii candidati si a inchis chiar poarta pentru intervalul necesar adaptarii institutiilor sale dupa blocajul Constitutiei Europene.In raportul sau de miercuri asupra strategiei de extindere, Comisia va reafirma astfel principiile de fermitate si de respect a promisiunilor pe care le profeseaza de un an, a aratat o sursa europeana.

"Trebuie sa fim corecti si fermi in acelasi timp", a rezumat saptamana trecuta comisarul pentru extindere Olli Rehn.

"Procesul de extindere a Uniunii Europene nu este in prezent un tren rapid Eurostar, ci mai curand un omnibus", a estimat el in cartea sa "Viitoarele frontiere ale Europei" publicata in octombrie.

Chiar daca procesul de largire este astfel incetinit, dupa intrarea celor zece tari in 2004 si a Romaniei si a Bulgariei la 1 ianuarie 2007, acest tren trebuie totusi "sa ramana pe sine" respectand "angajamentele existente, evitand totodata sa ia altele noi", a subliniat comisarul.

UE s-a angajat astfel sa ofere perspective europene clare tarilor din Balcani - Croatia, Macedonia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Serbia si un eventual Kosovo independent - cu "aderarea ca obiectiv final".

In ceea ce priveste Turcia, a carui candidatura este cea mai criticata, situatia este mai complicata. Negocierile sale de aderare, incepute in octombrie 2005, ar putea dura zece sau cincisprezece ani, fara garantie de intrare.

Indiferent de candidat, Comisia, impulsionata de state membre reticente la orice largire, cu Franta in frunte, vrea sa aplice in viitor "conditii riguroase", a explicat Olli Rehn. Mai exact, apropierea de UE este conditionata strict de reformele angajate in tara respectiva. Comisia va desprinde de altfel miercuri "invatamintele din largirile trecute" si va preciza unele proceduri ale procesului de largire, a aratat o sursa europeana.

UE nu va trebui sa se mai largeasca prin valuri, ci cu fiecare tara in parte, daca aceasta este considerata pregatita si daca UE este ea insasi gata sa o primeasca.

Viitoarea tara ar urma sa fie Croatia, dar nu inainte de reforma institutionala a Uniunii, prevazuta pentru 2008/2009, dupa cum repeta de mai multe saptamani presedintele Comisiei Jose Manuel Durao Barroso.

Aceasta modificare institutionala, indispensabila dupa respingerea Constitutiei Europene de catre Franta si Olanda, este una din componentele "capacitatii de absorbtie" a UE pe care Comisia o va preciza in raportul sau de miercuri, la cererea statelor membre.

Comisarul Rehn a schitat deja o definitie a acestui concept utilizat pentru prima data explicit la Copenhaga in 1993.

Responsabilii europeni au fixat atunci trei criterii pe care trebuie sa le indeplineasca tarile candidate: criteriile politice (democratia, statul de drept, drepturile omului), economice (economia de piata functionala) si adoptarea unui ansamblu de reguli europene.

Capacitatea de absorbtie - care nu este oficial un criteriu, chiar daca Parisul regreta acest lucru - "se raporteaza la numarul si tipul noilor membri pe care Uniunea ii poate integra la un moment dat sau pe o perioada data...continuand in acelasi timp sa functioneze eficient", dupa cum afirma Olli Rehn.

"Acesta este asadar un concept functional si nu unul geografic", a adaugat comisarul, respingand astfel vointa unor state membre ca Franta sa stabileasca frontierele UE. Frontiere care ar construi in opinia lui " o cortina de catifea pe harta Europei, exact dupa disparitia cortinei de fier".

Traducerea: Ana Harth

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 934 ori