Bruxelles: Anul 2014 aduce noi lideri la carma Uniunii Europene

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 10:40
1214 citiri
Bruxelles: Anul 2014 aduce noi lideri la carma Uniunii Europene

In acest an, "masinaria" bruxelleza urmeaza sa-si reinnoiasca liderii, noteaza cotidianul economic francez Les Echos.

In perioada 22-25 mai vor avea loc alegerile europene, in timpul carora circa 400 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene (UE) ii vor alege pe cei 751 de deputati ai Parlamentului European. Acesta va fi punctul de plecare pentru marea negociere dintre cei 28 de membri ai UE in vederea inlocuirii, in fruntea Comisiei Europene, a presedintelui Jose Manuel Barroso, apoi a celor 27 comisari europeni, intre care Inaltul Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton. De asemenea, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, isi va incheia cel de-al doilea si ultimul mandat, la 30 noiembrie 2014, data la care se incheie, teoretic, mandatul tuturor comisarilor.

"Pariez ca voi fi inca acolo in ianuarie 2015", ironiza nu demult comisarul pentru concurenta, Joaquim Almunia. Ultima data, noua Comisie si-a preluat functia cu trei luni intarziere, din cauza unor dificultati in negocieri, aminteste Les Echos.

In teorie, in timp ce Parlamentul isi va alege noul presedinte, Cei 28 vor trebui sa decida, pana la sfarsitul lui iunie, un succesor pentru Jose Manuel Barroso si sa puna, in iulie, optiunea lor la vot in noul Parlament European. Apoi, daca propunerea va intruni majoritatea, acest nou presedinte va trebui sa-si formeze, in timpul verii, Comisia, iar fiecare comisar va trebui, ulterior, sa obtina unda verde din partea majoritatii eurodeputatilor, in urma unor audieri si a unor proceduri de vot care se vor desfasura pana la finele lui octombrie, explica publicatia franceza citata.

Sefii statelor UE trebuie sa se puna de acord asupra succesorului lui Rompuy

In ceea ce-i priveste pe sefii de stat si de guvern, acestia vor trebui, la randul lor, sa se puna de acord, in unanimitate, asupra numelui succesorului lui Herman Van Rompuy. Odata cu Tratatul de la Lisabona, care ofera din ce in ce mai multe imputerniciri Parlamentului, "masinaria" nominalizarilor paraseste in parte cabinetele liderilor europeni, pentru a conferi mai multa putere partidelor politice. Cerand "sa se tina cont de rezultatul votului" in numirea presedintelui Comisiei Europene, Tratatul aduce o noua dimensiune scrutinului din 25 mai.

In acest context, marile familii politice au decis sa se doteze cu "capi de lista", pe care ii considera capabili sa-l inlocuiasca pe Jose Manuel Barroso. Astfel, germanul Martin Schulz, actualul presedinte al Parlamentului European, va conduce campania social-democratilor europeni, finlandezul Olli Rehn si belgianul Guy Verhofstadt isi disputa familia liberal-centrista, in timp ce conservatorii (Partidul Popular European) promit sa-si aleaga "capul de afis" in martie: in carti este francezul Michel Barnier, insa luxemburghezul Jean-Claude Juncker s-a declarat si el disponibil.

Toate ipotezele raman deschise, comenteaza Les Echos. "Nu-i vad deloc pe sefii de stat renuntand la dreptul lor de a numi presedintele Comisiei Europene pentru a-l desemna pe liderul partidului ajuns in fruntea Parlamentului European, in contextul in care nici stanga si nici dreapta nu ar obtine o majoritate clara", prevede un diplomat.

Cei 28 de lideri vor prefera intotdeauna sa-l desemneze pe unul dintre ei. Din acest motiv, conform micilor jocuri de pronosticuri, premierii se bucura de mai multa incredere ca Martin Schulz sau, eventual, Michel Barnier. La Bruxelles, numele premierilor irlandez, Enda Kenny, finlandez, Jyrki Katainen, polonez, Donald Tusk, danez, Helle Thorning-Schmidt, sau al presedintei lituaniene Dalia Grybauskaite se numara printre "baloanele de incercare".

In 2009, nimeni nu a mizat pe Herman Van Rompuy si pe Catherine Ashton, pentru ca, in final, este vorba intotdeauna de realizarea unui subtil compromis intre tarile mari si mici, intre vechi si noi membri ai UE, intre dreapta si stanga, intre barbati si femei, conchide cotidianul francez.

#alageri europene, #alegeri lideri UE, #alegeri Uniunea Europeana , #UE