Brexit poate da tonul dezertarilor din UE. Iata cine mai sta cu bagajele facute

Joi, 23 Iunie 2016, ora 14:22
14029 citiri
Brexit poate da tonul dezertarilor din UE. Iata cine mai sta cu bagajele facute
Foto: Public Domain Pictures

Rezultatul referendumului organizat in Marea Britanie pe tema apartenentei la UE va influenta in mod cert soarta blocului comunitar, indiferent de optiunea aleasa de britanici.

Insa, in varianta Brexit, alte tari europene ar putea fi tentate sa spuna adio Uniunii, iar analistii se tem de efectul pe care iesirea Marii Britanii din UE l-ar putea avea asupra peisajului economic si politic de pe continent, relateaza CNBC.

Cu bagajele facute

Un sondaj efectuat de YouGov in 7 tari europene a demonstrat ca majoritatea raspondentilor din 6 dintre acestea se asteapta ca britanicii sa fie urmati si de alti europeni, in cazul unui divort de UE.

69% dintre suedezi cred ca ei vor fi urmatorii dezertori din proiectul european, iar opinia lor este impartasita si de 66% dintre danezi si 57% dintre norvegienii care au raspuns la intrebarile sondajului.

"Din perspectiva europeana, chestiunea rezultatului referendumului este una, dar cred ca cea mai importanta problema o reprezinta provocarea partidelor eurosceptice si nationaliste care au rabufnit pe tot continentul, iar, din acest punct de vedere, pare ca zilele unei integrari totale au luat sfarsit", crede Carsten Nickel, analist de risc politic la Teneo.

3 verigi slabe in UE

Paolo Dardanelli, director al Centrului de Studii Federale al Universitatii din Kent, nu vede un pericol imediat de dezintegrare a blocului european, dar admite ca optiunea Brexit va planta "semintele incertitudinii" in randul unor state membre.

"Danemerca si Suedia vor trebui urmarite in mod particular, in contextul in care pozitia lor va fi una slabita", prognozeaza Dardanelli un curs post-Brexit al slabiciunilor europene.

Nickel a insista sa adauge si o a treia veriga slaba, pe langa cele doua mentionate de Dardanelli: Olanda.

In perspectiva sa, cele trei state europene si-ar intari pozitia fata de Europa in cazul adoptarii unei variante a iesirii din blocul comunitar.

"O astfel de argumentatie capata alt inteles in locuri precum Danemarca, Suedia sau Olanda, tari care deja au institutii politice functionale si a caror economii evolueaza destul de bine.

In acelasi timp, alegatorii nordici ar putea spune ca nu au de gand sa plateasca taxe din care sa sustina pentru rudele europene din sud, care se dovedesc incapabile sa isi reformeze economiile", sustine analistul Teneo.

Dardanelli a dat si exemplul a 4 mari riscuri care ar urma sa subrezeasca constructia politica europeana dupa Brexit, primul fiind cel al demonetizarii notiunii de integrare ca destin european ireversibil.

In acelasi timp, profesorul Universitatii din Kent, crede ca tari din afara zonei euro, Danemarca si Suedia, de exemplu, s-ar putea trezi marginalizate, in vreme ce Irlanda, desi stat membru al uniunii mometare s-ar gasi intr-o postura inconfortabila din cauza legaturilor stranse cu Marea Britanie.

Totodata, Germania ar deveni forta dominanta din interiorul Uniunii, chiar daca odata cu dezertarea Marii Britanii ar pierde un "important aliat in materie de reforme economice, chestiuni comerciale si competitivitate".

"Va fi, cel mai probabil, o Europa mai putin competitiva si mult mai protectionista", explica profesorul Dardanelli.

#brexit, #destramare ue, #abandon UE, #economii zona euro, #viitor politic Europa , #UE