Brexit, mai costisitor decat credeau britanicii. Iesirea din UE costa 11 miliarde de lire anual

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 15:10
4995 citiri
Brexit, mai costisitor decat credeau britanicii. Iesirea din UE costa 11 miliarde de lire anual
Foto: Wikimedia

Varianta Brexit se poate dovedi impovaratoare pentru afaceri si pentru locuitorii din Regatul Unit, arata un studiu publicat de lordul Stuart Rose, liderul organizatiei "Britain Stronger in Europe".

Noile costuri ar putea surveni in urma trecerii la sistemul de taxe impus de Organizatia Mondiala a Comertului, odata ce Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana si ar putea ajunge la 11 miliarde de lire sterline anual, relateaza The Guardian.

Fara alternativa

Premierul Cameron spera sa discute zilele acestea cu liderii politici din Europa conditiile de reforma cerute de Marea Britanie pentru a ramane in interiorul Uniunii Europene.

In schimb, partizanii ramanerii in blocul comunitar, condusi de Stuart Rose, argumenteaza ca tabara adversa propune o afacere nefireasca: eliminarea contributiilor catre bugetul UE, inchiderea granitelor in fata fortei de munca de pe continent si impunerea unor legi economice proprii in schimbul pierderii accesului pe piata europeana.

"Este un vis ireal. Ei nu au o alternativa credibila sau accesibila pe care sa o propuna in schimbul beneficiilor oferite de piata unica europeana.

Daca isi urmareasc in continuare rezolvarea cerintelor, Marea Britanie s-ar putea trezi in afara Europei fara vreun acord comercial de vreun fel", a acuzat lordul Rose.

Politicianul a apreciat ca riscurile economice pentru populatie si afacerile din Marea Britanie ar fi enorme, daca insularii s-ar vedea nevoiti sa intretina relatii comerciale cu UE in baza regulilor impuse de Organizatia Mondiala a Comertului.

Calculul facut de adeptii mentinerii Regatului Unit in interiorul UE arata ca, in acest caz, echivalentul costurilor suplimentare suportate de fiecare persoana ar fi de 176 de lire sau de 426 de lire sterline, in medie, pentru fiecare gospodarie din Marea Britanie.

Valoarea este data de nivelul importurilor anuale ale Marii Britanii din UE, care ating 220 de miliarde de lire sterline.

Flirtand cu dezastrul

Cercetarea a fost facuta pentru a da credibilitate spuselor fostului premier britanic John Major, care a afirmat ca insularii flirteaza cu dezastrul vorbind in continuu despre un abandon al Uniunii, in conditiile in care tendinta globala este una de coagulare.

"Intreaga lume strange randurile si, pentru Marea Britanie, o insula de 67 de milioane de persoane intr-un ocean de 7 miliarde de locuitori, o astfel de izolare nu mi se pare a fi in interesul nostru si nici al urmasilor nostri", a apreciat fostul sef al guvernului.

Major este si primul care a tras semnalul de alarma in ceea ce priveste o posibila deteriorare a relatiilor comerciale dintre regat si UE in caz de Brexit.

"S-ar putea sa beneficiem de o relatie comerciala sub-standard odata ce parasim Uniunea", a avertizat John Major.

Usi inchise

Cameron nu spera sa obtina un acord imediat al liderilor europeni pe temele puse in discutie in cadrul summit-ului de la sfarsitul acestei saptamani, dar incearca macar sa obtina promisiunea ca acestea vor fi discutate in timp util, cel mai probabil in cadrul summit-ului european din februarie.

Cum insa mai multe propuneri ale executivului britanic vizeaza discriminarea restului cetatenilor europeni in raport cu localnicii si limitarea dreptului la libera circulatie a persoanelor pare greu de crezut ca seful guvernului de la Londra va fi primit cu usile deschise la aceste negocieri.

In discursul tinut de cancelarul german Angela Merkel in fata Bundestagului, liderul de la Berlin a precizat ca unele propuneri ale omologului britanic i se par inacceptabile, in conditiile in care submineaza principiile de baza ale Europei Unite.

"Nu vrem si nu vom accepta ca aceste principii de baza ale integrarii europene sa fie puse in discutie. Aici intra in mod particular principiul libertatii de circulatie si cel al non-discriminarii cetatenilor europeni", a punctat Merkel.

Cererile formulate de David Cameron in fata liderilor europeni au fost comparate de unii analisti cu tendintele extremiste manifestate de alti sefi de guverne din Europa de Est.

Este vorba de premierul Ungariei, Viktor Orban, care a declarat ca imigrantii ajunsi in tara ar trebui sa fie dusi in tabere de munca, precum si de omologul sau slovac, Robert Fico, a subliniat ca "Slovacia este construita pentru slovaci, nu pentru minoritati".

#brexit, #relatii comerciale UE Marea Britanie, #restrictii piata muncii Marea Britanie, #taxe comert UE Marea Britanie , #UE