Bine ati venit in Europa lui 2021: Cine a plecat si cine a ramas in SUE?

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 09:25
4831 citiri
Bine ati venit in Europa lui 2021: Cine a plecat si cine a ramas in SUE?

Europa in 2021: unele tari din zona euro au probleme serioase, altele sunt foarte bine pozitionate in Statele Unite ale Europei. Cine va pleca si cine va ramane, ce se va intampla cu euro si care ar putea fi consecintele crizei economice din 2011, ne spune Niall Ferguson.

Bine ati venit in Europa lui 2021. Au trecut zece ani de la marea criza din 2010-2011, care a afectat nu mai putin de 10 guverne, inclusiv Spania si Franta. Unele lucruri au ramas aceleasi, insa multe s-au schimbat de atunci, potrivit Wall Street Journal.

Moneda euro inca circula, chiar daca bancnotele sunt acum rar vazute. Usurinta de a efectua plati online ii face pe multi oameni sa se intrebe de ce a fost vreodata creata o moneda unica europeana.

Bruxelles a fost abandonat ca sediu politic al Europei.

Viena a fost un mare succes.

Si germanii par sa impartaseasca noile angajamente. "Din anumite motive, nu ne-am simtit niciodata bine primiti in Belgia", isi aminteste cancelarul german Reinhold Siegfried von Gotha-Dammerung.

Viata este inca departe de a fi usora in statele periferice ale Statelor Unite ale Europei (asa cum este cunoscuta zona euro in prezent.

Somajul in Grecia, Italia, Portugalia si Spania a crescut la 20%. Dar crearea unui nou sistem de federalism fiscal in 2012 a asigurat un flux constant de fonduri de la statele puternice din nordul Europei.

Si europenii din sudul continetului s-au obisnuit sa primeasca constant bani. Cu o cincime din populatia regiunii lor peste 65 de ani, la care se adauga un numar mare de someri, oamenii au timp sa se bucure de lucrurile bune din viata.

Statele Unite ale Europei au castigat noi membri. Lituania si Letonia lipite de planul lor de a adera la euro, urmand exemplul Estoniei, vecinul lor. Polonia, sub conducerea dinamica a fostului ministru de externe Radek Sikorski, a facut acelasi lucru. Aceste tari noi sunt paradisurile financiare ale Europei, atragand investitii germane datorita impozitelor mici si salariilor reduse.

Alte tari au parasit Statele Unite ale Europei

David Cameron,primul ministru britanic, a decis organizarea unui referendum privind aderarea la UE.

Angajat intr-o apriga lupta cu presa, publicul a dat castig de cauza lui Cameron, votand sa plece cu o marja de 59% la 41%.

Eliberata de birocratia de la Bruxelles, Anglia este acum destinatia favorita a investitiilor chineze in Europa. Iar chinezi bogati iubesc apartamentele lor din Chelsea, ca sa nu mai vorbim despre proprietatile din Scotia.

In unele privinte aceasta Europa federala corespunde dorintilor fondatorilor sai, intrucat in centrul sau se afla un parteneriat franco-german lansat de catre Jean Monnet si Robert Schuman in 1950. Dar S.U.E. din 2021 sunt total diferite de Uniunea Europeana, care s-a destramat in 2011.

Motivele destramarii

Este de asteptat sa asociem destramarea Europei cu doua tari care au creat multa valva in 2011, Italia si Grecia. Dar George Papandreou si Silvio Berlusconi nu au fost in nici un caz singurii lideri care sa cada victime blestemului zonei euro.

Alte 7 guverne au cazut: Slovacia, Belgia, Irlanda, Finlanda, Portugalia si Slovenia. Faptul ca noua guverne au cazut in mai putin de 18 luni a fost in sine o premiera.

Cine ar putea fi urmatorul? Raspunsul a fost evident. Dupa alegerile din 20 noiembrie 2011, premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero a demisionat. Infrangerea lui a fost atat de dura incat a decis ca in aprilie nici macar sa nu mai candideze.

Liderul urmator luat in vizor a fost presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care a pierdut alegerile din luna aprilie.

Intrebarea de pe buzele tuturor in noiembrie 2011 a fost daca Uniunea Monetara era pe cale sa se prabuseasca. Expertii au crezut acest lucru.

Dar, in cazul in care s-ar fi intamplat, este greu a vedea modul in care moneda unica ar fi putut supravietui. Speculatorii si-ar fi intors atentia catre bancile din tarile afectate de criza si s-ar fi instaurat un faliment general.

Restaurarea vechilor monede, de asemenea, ar fi condus la ruinarea statelor din cauza sumelor ridicate necesare pentru printarea banilor. Aceste tari s-ae fi aflat intr-o vrie inflationista.

Cu toate acestea, nu exista nici un mecanism legal pentru o tara ca Grecia sa paraseasca Uniunea Monetara. Dar, in temeiul Tratatului de la Lisabona de 50 de ani, un stat membru ar putea parasi UE daca isi doreste acest lucru. Si asta este exact ceea ce a facut Anglia.

#Europa 2021 previziuni , #UE