Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE: Retrogradarile din zona euro au alimentat criza

BCE: Retrogradarile din zona euro au alimentat criza


Retrogradarile unor tari din zona euro si cresterea randamentelor obligatiunilor se alimenteaza reciproc, o revizuire in scadere a calificativului unei tari putand majora costurile de imprumut ale acesteia cu pana la un punct procentual, potrivit unui raport publicat de Banca Centrala Europeana.

Agentiile de rating au fost invinuite pentru exacerbarea crizei din zona euro si a vulnerabilitatii statelor, prin decizii anuntate la momente considerate nepotrivite, si care au atras atentia pietelor si au condus la cresterea costurilor de imprumut ale tarilor aflate deja sub presiune, scrie Reuters.

Raportului scris si asumat de un economist senior din BCE, primul document pe acest subiect publicat pe pagina oficiala a institutiei, releva ca agentiile de rating nu doar au urmat piata, dar au si influentat-o ulteior, iar deciziile adoptate au avut un impact mai amplu, nu numai asupra tarilor direct vizate.

"Pe ansamblu, consideram ca evaluarile agentiilor de rating au afectat puternic piata datoriilor suverane din zona euro ", se arata in raport.

Economistul BCE sugereaza ca s-a creat un cerc vicios, intrucat nici pietele si nici agentiile nu au penalizat statele europene pornind strict de la evolutia fundamentelor macroeconomice ci mai curand de la riscul de contagiune, in special dupa declansarea crizei in Grecia.

Tarile cu situatie mai solida, precum Germania, Austria, Finlanda si Olanda au beneficiat de cresterea cererii investitorilor pentru active mai putin riscante, ceea ce le-a scazut costurile de refinantare.

In ultimele luni, investitorii au platit chiar pentru a imprumuta bani Germaniei si Olandei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 961 ori