Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE avertizeaza in legatura cu planurile UE de a limita creditarea interbancara

BCE avertizeaza in legatura cu planurile UE de a limita creditarea interbancara

Banca Centrala Europeana (BCE) si-a exprimat vineri ingrijorarile in legatura cu planurile Uniunii Europene (UE) de a impune limite pentru creditarea interbancara, sustinand ca ar putea fi mai dificil pentru banci sa faca fata unei repetari a crizei creditelor, relateaza Reuters.

Planurile UE includ recomandarea de a impune o limita asupra expunerilor interbancare, egala cu 25% din fondurile proprii ale institutiei sau cu 150 milioane euro.

Insa BCE sustine ca ideea ar putea sa nu fie una foarte buna, in contextul in care bancile ar putea face cu greu fata unei repetari a crizei creditelor. "Analiza cantitativa interna realizata de BCE arata ca un procent deloc neglijabil de banci ar fi fost constrans in activitatile de creditare pentru o zi intr-un numar substantial de tranzactii, daca limita ar fi fost impusa inainte de inceputul crizei financiare mondiale, din august 2007", a anuntat institutia.


"Aceasta este o schimbare semnificativa si de nedorit, avand in vedere cadrul legal actual din UE", arata BCE.


Banca centrala a mers mai departe cu criticile, spunand ca masura ar putea afecta chiar rolul pe care in are in politica monetara. "Din perspectiva implementarii politicii monetare, BCE este de parere ca limita propusa ar afecta afluxul de lichiditate din piata monetara interna si buna functionare a acestei piete", arata un comunicat al institutiei. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1344 ori
Citeste mai multe desprecreditare banca lichiditate piata