Basescu: Statele UE vor imparti controlul bugetului cu Executivul european

Vineri, 02 Martie 2012, ora 17:10
1473 citiri
Basescu: Statele UE vor imparti controlul bugetului cu Executivul european

Presedintele Traian Basescu a tinut sa spulbere orice fel de speculatii despre Tratatul fiscal si a precizat ca cele 25 de state care au semnat vineri documentul au acceptat "de bunavoie" sa imparta controlul bugetar si fiscal cu Executivul de la Bruxelles.

Tratatul este "un nou pas in ceea ce priveste integrarea politicilor economice. Acest proces se va realiza pe doua cai. Prin cresterea gradului de armonizare politica la nivelul UE si, poate mai important, prin cresterea controlului institutiilor europene in privinta coordonarii politicilor economice nationale, in special a politicilor fiscal-bugetare", a declarat vineri Traian Basescu, adaugand ca astfel Comisia Europeana va avea "un rol de jandarm al respectarii elementelor Tratatului".

La Consiliul European din 1 si 2 martie s-au stabilit si obiectivele Strategiei UE 2020 pe anul 2012 si s-au facut analize ale programelor nationale de reforma.

"Pentru 2012, Consiliul European a stabilit ca directiile de actiune sunt legate de cele cinci prioritati propuse de Comisia Europeana in analiza anuala de crestere: consolidarea fiscala, reluarea activitatii normale de creditare - reamintesc politica BNR care incearca sa stimuleze reluarea creditarii prin scaderea dobanzilor -, promovarea cresterii economice si a competitivitatii, combaterea somajului si a consecintelor sociale generate de acesta si modernizarea administratiei publice.

Toate teme care si la noi sunt in dezbatere, deci suntem in rezonanta cu ideile strategice de la nivelul UE", a explicat seful statului.

Traian Basescu a mentionat ca Romania nu se numara printre cele 12 state pe care raportul Comisiei Europene le-a identificat recent cu probleme in mentionerea echilibrelor macroeconomice, raport prezentat la Consiliu.

"CE a efectuat primul raport in cadrul mecanismului de alerta privind prevenirea si corectarea dezechilibrelor economice in aplicarea six-pack. Romania nu se numara printre cele 12 state care vor trece la etapa a doua" a supravegherii, a spus presedintele.

Basescu a spus ca s-a discutat si despre acordul pentru o serie de masuri orientate catre cresterea bazei de impozitare, dar "Romania, deocamdata, nu isi schimba sistemul fiscal".

Intrebat cu ce va schimba viata romanilor acest tratat, Traian Basescu a precizat ca documentul nu va aduce schimbari.

"Nu taiem, nu stricam nimic, lucrurile merg ca si pana acum, dependenta cresterii nivelului nostru de trai nu e legata neaparat de aceste cifre abstracte, ci de cat muncim, de cum muncim, si de cate locuri de munca cream. (...) Pentru viitor suntem in fata unui tratat care nu va mai permite sa se mai intample ce s-a mai intamplat in vechea UE, criza datoriilor suverane, ca urmare a unui trai pe datorie", a punctat Basescu.

Presedintele a avut si "un mesaj pentru acasa": "noi consideram un succes faptul ca Romania este parte la acest tratat", aceasta apartenenta facand ca integrarea in zona euro sa fie "usoara". "Acasa, economistii, politicienii nu au decat sa faca ce vor cu acest tratat.

Eu sustin ca trebuie ratificat foarte rapid. Daca politicienii vor vrea sa faca dintr-o chestiune vitala pentru evolutia Romaniei in viitor un subiect de dezbatere fara forma si fara fond, daca tot soiul de economisti obisnuiti sa-si dea cu parerea, dar ei, de fapt, sunt mai degraba contabili decat analisti de sisteme economice, vor continua sa nege acest tratat, eu mi-am facut datoria.

Eu o sa am constiinta impacata ca mi-am facut datoria si am creat conditiile pentru Romania. Mai departe e treaba Parlamentului si a opiniei publice din Romania", a conchis Traian Basescu.

#tratat fiscal UE, #declaratii traian basescu, #Romania semnare tratat fiscal, #Traian Basescu control buget UE , #UE