Basescu: Mentinerea restrictiilor de munca pentru romani, piedica pentru Piata Unica

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 18:08
1608 citiri
Basescu: Mentinerea restrictiilor de munca pentru romani, piedica pentru Piata Unica

Decizia unor state UE de a mentine restrictiile la angajare pentru romani reprezinta o piedica in valorificarea deplina a potentialului pietei unice, a declarat presedintele Traian Basescu, in intrevederea cu Michel Barnier, comisarul european pentru Piata Interna si Servicii.

De asemenea, Basescu a reiterat sprijinul Romaniei fata de obiectivul de consolidare si desavarsire a Pietei Unice, unul dintre cele mai importante avantaje competitive ale Uniunii in plan global. El a salutat eforturile Comisiei Europene de continuare a acestui proces prin adoptarea Actului pentru Piata Unica II.

La randul sau, comisarul Michel Barnier a semnalat necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a finaliza negocierile cu privire la propunerile restante din cadrul Actului pentru Piata Unica I.

In ceea ce priveste Actul pentru Piata Unica II, oficialul european a mentionat ca acesta reprezinta un al doilea set de actiuni prioritare dedicate pietei interne, pe care Comisia le considera in masura sa genereze efecte pozitive reale in economie si sa creasca increderea cetatenilor si a mediului de afaceri in Piata Unica si in beneficiile pe care aceasta le poate genera, se mai evidentiaza in comunicatul Presedintiei.

Seful statului afirma in mai 2012 ca o liberalizare completa a pietei fortei de munca in Uniunea Europeana este un element de crestere economica.

"Nu putem fi intr-un soi de limbaj dublu: cand este vorba de piata unica liberalizata, sa putem cumpara orice, oriunde pe teritoriul Uniunii Europene, sa facem tot felul de afaceri, sa fim de acord, iar cand vine vorba de libera circulatie a fortei de munca, sa mai avem inca noua state care au restrictii pentru forta de munca din Romania.

Deci lucrurile trebuie discutate foarte deschis si cinstit. Nu putem sa vorbim numai de bani. Sunt convins ca o liberalizare completa a pietei fortei de munca in Uniunea Europeana este un element de crestere economica. De ce, atunci vorbim doar de liberalizarea pietei unice, cand e vorba de IT, cand e vorba de orice altceva, de industrie, de economie, dar nu si de piata fortei de munca", afirma Basescu.

Cele 9 tari UE care mentin partial sau integral restrictiile de munca pentru lucratorii romani si bulgari pana la finalul 2013, cand expira perioada de tranzitie de 7 ani prevazuta de tratatele de aderare, sunt Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda si Austria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Basescu restrictii piata muncii romani, #Basescu declaratii Piata Unica, #Basescu restrictii piata muncii UE , #UE