Barroso: Zona euro se confrunta cu o adevarata criza sistemica

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 13:53
976 citiri
Barroso: Zona euro se confrunta cu o adevarata criza sistemica

Zona euro se confrunta cu o adevarata criza sistemica ce necesita un angajament puternic din partea tuturor statelor membre pentru a fi rezolvata, a declarat, miercuri, la Strasbourg, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care a atras atentia ca abordarea interguvernmentala a "tinut pe loc" procesul de luare a deciziilor pentru iesirea din criza.

"Ne confruntam in prezent cu o adevarata criza sistemica ce necesita un angajament mai puternic din partea tuturor si ce ar putea necesita masuri suplimentare extrem de importante", a afirmat Barroso, in cadrul unei dezbateri in plenul PE privind guvernanta economica a zonei euro si a UE.

Jose Manuel Barroso a subliniat necesitatea unei coeziuni mai puternice intre statele membre UE si cele care fac parte din zona euro.

"Nu ar trebui sa existe nicio diviziune intre cele 17 state membre ale zonei euro, pe de o parte, si celelalte 10 state membre ale UE, de cealalta parte. Aproape toate dintre acestea din urma au vocatia de a adera la zona euro", a subliniat presedintele CE.

Jose Manuel Barroso sustine intarirea supravegherii bugetare pentru statele din zona euro, desi admite ca decizia finala ramane la nivelul parlamentelor nationale.

"Prima reglementare priveste intarirea supravegherii pentru statele zonei euro care experimenteaza perturbari financiare severe sau care cer asistenta financiara", a declarat el.

"A doua reglementare priveste intarirea supravegherii pentru statele membre ale zonei euro aflate sub procedura de deficit excesiv (...) (Initiativa) va stabili conditii pentru monitorizarea politicilor bugetare nationale si ar trebui sa permita Comisiei si Consiliului sa examineze bugetele nationale "ex-ante" si sa adopte o opinie asupra lor inainte de adoptarea de catre parlamentele nationale. In plus, Comisia va monitoriza executia bugetara si, daca va fi necesar, va sugera amendamente in cursul anului", a mai afirmat Barroso.

"Decizia finala privind bugetele nationale va ramane acolo unde ii este locul: in parlamentele nationale. Dar acestea trebuie sa fie mai constiente de regulile europene pe care guvernele lor si ele insele s-au angajat sa le respecte", a punctat el.

#Barroso criza sistemica zona euro , #UE