Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Barroso: UE ar putea crea un sistem comun de garantare a depozitelor bancare

Barroso: UE ar putea crea un sistem comun de garantare a depozitelor bancare

Tarile din Uniunea Europeana iau in considerare posibilitatea de a crea un sistem comun de garantare a depozitelor bancare ale persoanelor fizice, in contextul accentuarii crizei financiare, a declarat, miercuri, presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, citat de AFP. Ideea este "unul dintre subiectele pe care le analizam cu presedintia UE si cu alte institutii, ca sa ajungem la un acord cu privire la un sistem comun, la un mecanism comun sau la o cooperare intre diferitele sisteme anuntate sau prevazute de statele membre", a declarat Barroso.

Guvernul irlandez a anuntat marti ca instituie o garantie pe doi ani pentru depozitele de la sase mari banci irlandeze, pentru o mai buna protectie a sistemului bancar national impotriva crizei financiare internationale.


In prezent, statele din UE au fonduri nationale de garantare a depozitelor pana la o anumita limita, diferita in functie de tara. Astfel, schema de garantare a depozitelor din Romania garanteaza rambursarea depozitelor in banci ale persoanelor fizice pana la un plafon de 20.000 euro/deponent, in timp ce sistemul similar din Franta, mult mai generos, garanteaza depozitele pana la limita de 70.000 euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1396 ori