Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Barroso: Toate statele UE ar trebui sa adopte euro

Barroso: Toate statele UE ar trebui sa adopte euro


Toate statele membre ale "Uniunii Europene ar trebui sa aiba euro ca moneda", a declarat miercuri, la Berlin, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Moneda unica este "inima UE", a afirmat Barroso, iar "apartenenta la euro sau incercarea de a face parte (din zona euro) ar trebui sa defineasca UE".

Portughezul a lansat un apel catre tarile reticente fata de o integrare europeana mai profunda sa nu le impiedice pe cele care vor sa avanseze pe aceasta cale.

"Viteza Uniunii Europene si a zonei euro nu poate fi cea a membrilor sai cei mai lenti sau cei mai reticenti", a apreciat el.

"Trebuie sa existe, si chiar exista, masuri de protectie pentru cei care nu vor sa participe la miscare. Dar una este sa nu participi si alta este sa ii impiedici pe altii sa avanseze", a adaugat el.

"O Uniune (Europeana) divizata nu va merge", a mai spus Barroso, recunoscand ca "provocarea (este) cum sa se aprofundeze integrarea in zona euro fara sa se creeze diviziuni cu cei care nu sunt inca acolo".

In fata problemelor zonei euro, afectata de criza datoriilor care se amplifica pe zi ce trece, unele tari, in primul rand Germania, vor modificarea tratatelor europene pentru a prevedea o integrare mai profunda si mecanisme coercitive de controlare a finantelor publice ale unora si celorlalti.

Aceste proiecte nu sunt apreciate de unele state UE din afara zonei euro, in special de Marea Britanie, care se opune unei integrari europene mai profunde.

"UE in ansamblul sau si zona euro merg impreuna si nu trebuie despartite", a apreciat Barroso.

Dupa ce criza actuala va trece, "obiectivul nostru nu trebuie sa fie restaurarea statu quo-ului anterior, ci sa avansam spre ceva nou si mai bun (...), o uniune de stabilitate dar si de solidaritate", a adaugat el.

"Daca vointa politica este suficienta, Uniunea Europeana va fi cea mai mare putere emergenta din lume", a preconizat el.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 744 ori
Citeste mai multe despreJose Barroso state europene euro