Barroso: Nu este treaba CE sa creeze agentii de rating

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 08:13
965 citiri
Barroso: Nu este treaba CE sa creeze agentii de rating

Crearea unei agentii europene de rating sub egida Comisiei Europene (CE) este idee criticata de Presedintele acesteia, Jose Manuel Barroso.

Barroso a acuzat pozitia de "oligopol" manifestata de unele agentii si "puterea excesiva" a acestora, noteaza AFP, citata de Agerpres.

"Nu este treaba Comisiei sa creeze agentii de rating. Am putea avea probleme din caza conflictului de interese", a declarat Barroso in cadrul unei emisiuni televizate.

"Comisiei nu ii plac oligopolurile(...), unele agentii de rating au o putere excesiva pe piata, dar nu este treaba Comisiei sa creeze agentii de rating", a adaugat el, sustinand, totusi, ideea aparitiei unor agentii europene de rating care sa concureze cu liderii in domeniu, Moody's, Fitch si Standard&Poor's.

Situatia in care se afla statele europene este "critica, foarte critica" a spus Barroso in timpul unei vizite in Paris.

"O parte a acestei crize este cauzata de faptul ca guvernele au amanat mereu masurile cele mai importante. Iar deciziile au fost luate prea incet si prea tarziu", a mentionat el.

Presedintele Comisiei Europene este de parere ca "Europa poate sa cada in recesiune in 2012".

Comisia urmeaza sa prezinte marti o serie de masuri pentru a inaspri regulile de functionare a agentiilor de rating, cele mai mari fiind Moody's, Fitch si Standard&Poor's.

In cazul in care notarea tarilor europene accentueaza instabilitatea pietelor se va propune suspendarea lor, a declarat Comsiarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Barroso Comisia Europeana agentii de rating , #UE