Barroso: Semnam acordul de asociere cu Republica Moldova pana in iunie

Vineri, 28 Martie 2014, ora 14:44
1579 citiri
Barroso: Semnam acordul de asociere cu Republica Moldova pana in iunie

Consiliul European a luat joi decizia foarte importanta de a semna acordurile de asociere, inclusiv sectiunile de liber schimb, cu Republica Moldova si Georgia, nu mai tarziu de luna iunie acest an, anticipand astfel datele stabilite, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru presa romana din Bruxelles.

"A fost o decizie in unanimitate. Am dat personal unele informatii privind aspecte tehnice legate posibila incheiere a acestor acorduri. Dupa cum stiti, conform legislatiei noastre, trebuie sa le traducem in toate limbile, dar putem deja sa le semnam in mai multe limbi. Am fost fericit sa vad ca exista un consens acum intre statele membre pentru devansarea datei semnaturii acordurilor, inclusiv sectiunea comerciala, atat cu R. Moldova, cat si cu Georgia", a declarat Barroso in cursul noptii de joi spre vineri.

"Deci conform deciziei luate astazi, pe care Comisia Europeana a sustinut-o, semnarea va avea loc nu mai tarziu de luna iunie acest an, deci in cateva saptamani de zile", a mai spus Barroso.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat joi, la sosirea la Consiliul European de primavara, ca a solicitat la summitul PPE sprijin pentru ca semnarea Acordului de asociere si a Acordului de liber schimb cu Republica Moldova sa fie devansata la sfarsitul lunii iunie.

"La PPE am cerut sprijin ca semnarea Acordului de asociere si a Acordului de liber schimb sa fie devansata, sa vedem ce se va intampla in Consiliu. Adica pana in iunie, pana la sfarsitul lui iunie", a declarat Traian Basescu, sugerand ca va ridica aceasta problema si la summitul UE.

Pana in prezent, semnarea Acordului de asociere si a sectiunii sale de liber schimb cu Republica Moldova si Georgia era programata sa aiba loc pana la sfarsitul lunii august, dupa ce aceste documente au fost parafate cu prilejul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord asociere Republica Moldova, #acord asociere UE Georgia, #Jose Manuel Barroso UE , #UE