Barnier, comisar UE: Lucram la introducerea euro-obligatiunilor

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 14:55
1294 citiri
Barnier, comisar UE: Lucram la introducerea euro-obligatiunilor
Michel Barnier, comisar UE /Sursa:20minutes.fr

Euro-obligatiunile sunt o idee buna, dar inainte de introducerea lor sunt necesare o mai buna guvernanta in zona euro si un control european asupra bugetelor nationale, a declarat comisarul european pentru Piata Interna, Michel Barnier.

"Lucram la aceasta idee (n.r - introducerea euro-obligatiunilor", a confirmat comisarul european pentru Piata Interna si Servicii, intr-un interviu acordat duminica TV5.

"Inainte de stabilirea unor euro-obligatiuni, ceea ce mi se pare o idee buna, trebuie sa avem o coordonare, o supraveghere, o guvernanta comuna si un buget european", a spus comisarul.

Garantiile privind guvernanta zonei euro si soliditatea unui buget european ar putea convinge Germania sa renunte la opozitia sa privind crearea unor obligatiuni comune ale tarilor din zona euro, considera Michel Barnier.

Declaratiile sale survin in contextul prezentarii unui nou pachet de masuri pentru consolidarea guvernantei economice a Uniunii Europene si a zonei euro.

Pachetul, care va fi prezentat miercuri de Comisia Europeana, include legarea asistentei Fondului European de Stabilitate Financiara si Mecanismul European de Stabilitate de supravegherea economica si fiscala a tarilor, consolidarea supravegherii fiscale a statelor membre din zona euro cu deficit excesiv, precum si o carte verde pentru "euro-obligatiunile de stabilitate".

Cartea verde va avansa diferite optiuni pentru emiterea comuna de obligatiuni in zona euro.

Seful Deutsche Bank, Josef Ackermann, a respins ideea euro-obligatiunilor. "Nu cred ca introducerea euro-obligatiunilor ar fi o solutie buna. Presiunea asupra statelor puternic indatorate ar fi prea mica, in cazul in care statele cu deficit mai mic le-ar finanta", a declarat Ackermann la o conferinta organizata la Seul de Asian Development Bank si the Institute for Global Economics.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Michel Barnier, #euro obligatiuni, #introducere euro obligatiuni , #UE