Bancile recastiga increderea Europei de Sud: Nivelul depozitelor creste

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:42
987 citiri
Bancile recastiga increderea Europei de Sud: Nivelul depozitelor creste
Foto: CNN Money

Bancile din Spania si Grecia au reusit sa atraga mai multe depozite in septembrie, dupa ce ambele tari au suferit pierderi constante pe acest segment in ultima perioada.

Banca Centrala Europeana a anuntat ca in septembrie depozitele spaniole au crescut pana la 1,5 trilioane de euro de la 1,49 trilioane de euro in august, reusind cu aceasta ocazie sa atinga din nou nivelul depozitelor din iulie 2012, scrie Financial Times.

Si depozitele grecesti s-au marit cu un miliard de euro, de la un total de 159 miliarde de euro in august, in conditiile in care nivelul lor a fost intr-o scadere abrupta de la inceputul lui 2010.

La aceste date se adauga si informatia ca depozitele din Italia au atins nivelul maxim de cand tara a introdus moneda euro, chiar daca pana acum nu au avut o tendinta descendenta.

Pe de alta parte, tot BCE a aratat ca nivelul creditelor acordate catre sectorul privat a scazut in zona euro cu 0,8% fata de anul anterior, ceea ce arata ca firmele intampina probleme la accesarea creditelor necesare pentru investitii.

Refacerea sistemelor bancare disfunctionale din tarile ale caror datorii au atins un nivel ingrijorator reprezinta una din problemele principale ale economiilor europene.

Potrivit analistilor citati de Financial Times, aceste date indica, pe de-o parte, ca problemele bancilor continua pe fondul dificultatilor din sectorul privat, iar pe de alta parte, ca temerile pietelor in legatura cu o posibila diviziare a zonei euro incep sa scada, de cand BCE si-a anuntat programul de cumparare de obligatiuni.

#criza zona euro, #crestere depozite Grecia, #crestere depozite Spania, #creditare zona euro , #UE