Banca Mondiala avertizeaza noii membri UE in privinta disciplinei fiscale

Miercuri, 27 Septembrie 2006, ora 14:54
966 citiri

Statele din Europa de Est care au aderat recent la Uniunea Europeana nu reusesc sa profite de avansul economic rapid pentru a pune in aplicare reforme importante in domeniul fiscalitatii, a avertizat miercuri Banca Mondiala, citata de Reuters.In raportul trimestrial referitor la cele opt state foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, banca apreciaza ca presiunile inflationiste din regiune sunt in crestere, sporind dificultatile intampinate in eforturile de adoptare a monedei unice.

"Cele opt state nu au profitat suficient de avantajele oferite de dezvoltarea economica pentru a institui disciplina fiscala si masuri majore de reforma structurala", se arata in raport.

Economistii institutiei financiare internationale avertizeaza ca situatia bugetara s-a inrautatit in acest an in mai multe state, in timp ce proiectele de bugete pentru anul viitor prevad noi masuri de relaxare fiscala. Exceptie face Ungaria, care nu are o alternativa la masurile de austeritate.

Avansul economic din regiune s-a accelerat in acest an, demonstrand o relansare a cererii interne si capacitate de a rezista conditiilor internationale mai dificile. Ritmul de dezvoltare al regiunii se va mentine ridicat, potrivit raportului, cu o usoara incetinire in statele baltice si Ungaria.

Banca a notat insa influenta negativa a nesigurantei politice, alimentata de gradul ridicat al fragmentarii, care determina partidele sa incheie aliante fragile si favorizeaza cresterea influentei fortelor populiste. "Situatia politica afecteaza aplicarea planurilor de reforma asumate, complicand procesul de stabilizare fiscala si macroeconomica si intarziind adoptarea euro in toate cele opt state analizate, cu exceptia Sloveniei si, posibil, Slovaciei", se spune in raport.

Scrutinul din Slovacia a inlocuit un guvern dedicat reformelor cu un cabinet dominat de forte de stanga, care a promis majorarea cheltuielilor sociale, in timp ce, la aproape patru luni de la alegerile din Republica Ceha, partidele de stanga si de dreapta se afla inca intr-un blocaj politic.

Coalitia guvernamentala din Polonia s-a destramat saptamana trecuta, sporind sansele organizarii de alegeri anticipate, in cazul in care conservatorii nu vor forma o noua majoritate pana la 10 octombrie.

In Ungaria au avut loc recent demonstratii marcate de violenta, dupa difuzarea unei inregistrari in cursul careia premierul Ferenc Gyurcsany a recunoscut ca a mintit electoratul pentru a castiga alegerile in luna aprilie.

Statele incluse in raport sunt Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Polonia, Ungaria si tarile baltice.

Mediafax