Avertisment - Aderarea Romaniei la UE, prematura!

Miercuri, 24 August 2005, ora 00:19
925 citiri

In urma recentelor declaratii ale cancelarului german Gerhard Schroder, oamenii politici din Germania nu mai contenesc sa ne avertizeze ca locul nostru in comunitatea europeana nu este asigurat nici macar pentru anul 2008. Un reprezentant al Uniunii Crestin-Democrate din Germania (CDU), Guenther Beckstein, a declarat ieri ca aderarea cu drepturi depline a Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007 sau 2008 ar fi mult prea timpurie. Citat de Reuters, Beckstein a tinut sa sublinieze ca referendumurile din Franta si Olanda au aratat autoritatilor de la Bruxelles ca o extindere rapida a Uniunii Europene nu este vazuta deloc cu ochi buni de cetatenii comunitatii.

Acestia sunt inca nepregatiti pentru acceptarea unor noi state in Uniune, avand in vedere extinderea destul de mare a comunitatii din mai 2004, cand 10 state est-europene au fost primite in UE, tari care inca se confrunta cu probleme de adaptare la standardele Bruxellesului. Cu toate acestea, Guenther Beckstein si-a exprimat sustinerea pentru acest val de extindere a Uniunii, afirmand ca "extinderea spre est de la 1 mai 2004 a fost corecta".

PE ACEEASI LINIE

Declaratiile omului politic german succed unui sondaj efectuat de Reuters in perioada 8-11 august cu participarea a 34 de analisti. Rezultatele sondajului dezvaluiau ca exista o probabilitate de 70% ca Bulgaria sa fie admisa in Uniune in urmatorii doi ani, in timp ce sansele Romaniei sunt doar de 63%. Intre sondajul din august si sondajul anterior, publicat in luna mai, dife-rentele sunt destul de mari. In luna mai, expertii erau mult mai optimisti si dadeau sanse de 90%, respectiv 80% pentru intrarea Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana, la termenul prevazut in Tratatul de aderare semnat la 25 aprilie 2005.

"Instabilitatea politica, atat din Bulgaria, cat si din Romania, influenteaza serios sansele de aderare la Uniunea Europeana in ianuarie 2007", a declarat Tim Ash, de la firma Bear Stearns din Londra. Ash a subliniat ca aceste state mai au multe de realizat pana in 2007. Ele trebuie sa introduca legi noi foarte importante si trebuie sa faca eforturi pentru respectarea angajamentelor asumate pentru urmatoarele 18 luni, in conditiile in care actualele guverne care sunt la putere nu sunt foarte puternice.

LEGATURI PRIVILEGIATE

Ferm in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei in 2007, membrul CDU a avut o pozitie mai blanda cu privire la integrarea Turciei. Astfel, in ciuda faptului ca se declara impotriva integrarii acestui stat pentru inca multi ani in randurile comunitatii europene, Beckstein considera ca legaturile cu Turcia trebuie in schimb intensificate. "Trebuie facut totul pentru a evita indepartarea Turciei, mai degraba trebuie construite poduri.

Dar aderarea completa a Turciei ar reprezenta o supraextindere pentru noi si UE. De aceea, cred ca un parteneriat privilegiat pentru Turcia este cea mai buna solutie", a declarat Guenther Beckstein.

PIERDERI DE 2 MILIARDE DE EURO

Amanarea integrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007 ar aduce statului roman pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentand totalul contributiilor Uniunii la procesul de reforma din Romania, a declarat ieri ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. El a tinut sa precizeze ca pierderea acestei sume reprezinta cel mai mare dezavantaj al unei eventuale amanari a aderarii si a adaugat ca un alt dezavantaj va fi reprezentat si de scaderea credibilitatii politice a Romaniei, aspect care are o importanta foarte mare.

Ministrul de Externe a mai declarat ca oficialii UE nu au nici un plan de rezerva in eventualitatea in care Romania si Bulgaria nu se vor integra la 1 ianuarie 2007. "Nici macar birocratia de la Bruxelles nu a luat in calcul integrarea Romaniei si a Bulgariei in 2008. Exista o incredere foarte mare ca aceste state isi vor indeplini obiectivele, astfel incat sa devina membre UE la 1 ianuarie 2007", a mai spus Ungureanu.

Autor: Maria Toader

Jurnalul National